Obama: Gana bi mogla biti uzor drugim afričkim zemljama

Radiosarajevo.ba
Obama: Gana bi mogla biti uzor drugim afričkim zemljama

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u subotu da bi Gana mogla biti model uspjeha za druge afričke države i da je odlučio tu zemlju posjetiti nakon samita Grupe osam (G-8) kako bi pokazao da "Afrika nije izdvojena od svjetskih događanja".

Ovo je prva Obamina posjeta subsaharskoj Africi otkako je 20. januara preuzeo dužnost, kao prvi predsjednik SAD-a afroameričkog porijekla, prenio je Reuters.

Obama je govorio nakon sastanka sa šefom države Johnom Attaom Millsom, koji je izabran na mirnim, transparentnim izborima prošlog decembra, nasuprot starim slikama rata, patnje i korupcije na najsiromašnijem kontinentu na svijetu, ocijenila je britanska agencija.

Američki predsjednik je rekao da Gana može biti izvanredan model za uspjeh širom afričkog kontinenta, izražavajući uvjerenje da se ekonomijom te države dobro upravlja i naglašavajući da je SAD stalno zainteresiran za razvoj Afrike.

Mills je rekao da Obamina posjeta šalje pozitivne signale i ohrabruje Ganu u očuvanju demokratskih dostignuća.

Zidovi i stupovi na ulicama u Accri bili su oblijepljeni posterima Obame i Millsa, jedan do drugog, i posterima na kojima je pisalo "promjena", što je bio slogan Obamine predsjedničke kampanje.

Američki predsjednik, u obraćanju u parlamentu Gane, pozvao je afričke zemlje da preuzmu veću odgovornost u suzbijanju ratova, korupcije i bolesti i kazao im da zapadnu pomoć mora pratiti i dobra vladavina na Crnom kontinentu.

"Razvoj zavisi od dobre vladavine. To je element koji nedostaje na mnogim mjestima isuviše dugo. To je promjena koja može osloboditi afrički potencijal, i to je odgovornost koju moraju preuzeti Afrikanci", istaknuo je Obama.

On je u govoru iznio stavove iz svoje politike prema Africi, a najviše se dotaknuo korupcije i kršenja ljudskih prava te upozorio da bi rast i razvoj mogli biti usporeni ako se afričke zemlje ne uhvate ukoštac s tim problemima.

"Nijedna zemlja ne može se obogatiti ako njezini čelnici eksploatiraju ekonomiju radi vlastitog bogaćenja ili ako krijumčari drogom mogu potkupiti policiju", kazao je Obama.

Obama će nakon obraćanja poslanicima u parlamentu posjetiti zamak Cape Coast, tvrđavu koja je služila u prekoatlantskoj trgovini robljem.

Američki predsjednik će s porodicom provesti manje od 24 sata u Gani, prije povratka u SAD.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije