Novogodišnji vatromet u Njemačkoj: Zabrane i ograničenja u različitim gradovima

0
DW
Novogodišnji vatromet u Njemačkoj: Zabrane i ograničenja u različitim gradovima
Foto: Pixabay / Ilustracija

Od četvrtka, 28.12. u Njemačkoj počinje prodaja pirotehnike za vatromet. No u mnogim njemačkim gradovima bit će uspostavljene zone zabrane bacanja petardi i ispaljivanja raketa u novogodišnjoj noći.

Nigdje u Njemačkoj vatromet na dočeku Nove godine nije u potpunosti zabranjen, ali mnogi ga gradovi i općine dopuštaju samo uz ograničenja. Pritom su pravila vrlo različita.

Načelno se pirotehnička sredstva ne smiju koristiti u neposrednoj blizini crkava, bolnica, domova za djecu i umirovljenike, kao i slamnatih ili drvenih kuća – to pravilo važi posvuda i tokom cijele godine.

Zemljotres nedaleko od granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske

Zemljotres nedaleko od granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske

Takozvani "mali vatrometi", koji uključuju petarde i rakete za privatnu upotrebu, dozvoljeni su samo 31. decembra i 1. januara i to samo osobama starijim od 18 godina.

Privremene lokalne zone ograničenja

No u nekim većim gradovima na određenim mjestima ni to nije dozvoljeno. To se prije svega odnosi na trgove i popularna mjesta za velika okupljanja - jer postoji povećan rizik od ozljeda od vatrometa.

Objavljeni podaci: 2023. je najtoplija godina u Njemačkoj od početka mjerenja 1881.

Objavljeni podaci: 2023. je najtoplija godina u Njemačkoj od početka mjerenja 1881.

Tako je primjerice u Hamburgu prije uspostavljanja zabranjene zona često dolazilo do opasnih situacija i nesreća u gužvi. Stoga se od 2019./2020. u centru oko jezera Alster u novogodišnjoj noći mogu koristiti samo prskalice i petarde – ispaljivanje raketa je zabranjeno.

I drugi gradovi reguliraju stvari slično, a ove godine posebno veliku pozornost privlači Berlin.

Snijeg u Njemačkoj
Foto: X.com: Snijeg u Njemačkoj

S jedne strane će ponovo biti održan veliki doček Nove godine između Stupa pobjede i Brandenburških vrata. Tamo će se okupiti 65.000 ljudi. Kao i svake godine, oni neće smjeti koristiti vlastitu pirotehniku, već će moći uživati u velikom središnjem vatrometu. Ove godine se uvodi i jedna novina: za ulazak na ograđeno područje plaća se ulaz od deset eura.

Nema vatrometa u središtu Münchena

Kao i u prošlosti, vatromet je zabranjen u Münchenu u cijeloj pješačkoj zoni u središtu grada. Razlog je "zaštita ljudi, životinja i okoliša od vatrometa".

Neka mjesta u Bavarskoj idu i korak dalje: onima koji putuju u staru jezgru Regensburga ili u gradsko središte Augsburga uopće nije dopušteno nositi pirotehnička sredstva sa sobom, a kamoli ih koristiti. Uz to u Augsburgu u novogodišnjoj noći nisu dopuštene ni staklene boce i limenke. 

Pijani Djeda Mraz u Njemačkoj nosio poklone pa se automobilom zabio u kuću

Pijani Djeda Mraz u Njemačkoj nosio poklone pa se automobilom zabio u kuću

Lokalne zabrane i drugdje

I u drugim dijelovima Njemačke su najavljene zabrane. Tako, primjerice, u Mainzu, glavnom gradu pokrajine Rheinland-Pfalz neće biti opće zabrane, ali je ona na snazi u starom gradu u centru. A slično je i u Stuttgartu ili Frankfurtu. U financijskoj prijestolnici na Majni su gradske vlasti najavile i opsežne kontrole pogotovo na mostovima.

U Kölnu će po prvi put biti određena velika površina u središtu grada na lijevoj obali Rajne na kojoj nije dopušteno koristiti pirotehniku. Ko unatoč zabrani bude bacao petarde, bit će kažnjen kaznom do 200 eura (389 KM). A Zakon o eksplozivima dopušta čak i kaznu do 50.000 eura (97.454 KM) za ozbiljnije prekršaje, priopćile su gradske vlasti, piše DW.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije