Novi Zeland, koji je zatresao dosta jak zemljotres, sad je pogodio i cunami

Radiosarajevo.ba
Novi Zeland, koji je zatresao dosta jak zemljotres, sad je pogodio i cunami
Zemljotres magnitude 7,8 pogodio je naseljeno područje na južnom dijelu Novog Zelanda, koje je od Christchurcha udaljeno 91 kilometar.

Dva sata nakon razornog zemljotresa Novi Zeland pogodio je cunami. Lokalne vlasti su stanovništvo upozorile da se sklone s obale i na viša područja. U Kaikouri, gradu koji se nalazi 181 kilometar od Christchurcha, izmjereni su valovi od dva metra, piše Independent.

Stanovnici arhipelaga Chatham također su se nakon upozorenja evakuirali na sigurna područja. Brojni stanovnici Novog Zelanda sada im nude smještaj u njihovim kućama.

Novozelandski list "NZ herald" prenosi da su najmanje dve osobe poginule, jedna je žrtva srčanog udara, dok je druga osoba stradala u gradiću Kaikoura.

Lokalni mediji javljaju da se zemljotres osjetio do Wellingtona, gdje su sirene pozvale ljude da napuste svoje kuće, neki od njih su plakali. Prema prvim izvještajima, uništene su kuće u gradu Cheviot.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije