Novi toplinski val pogodit će Evropu: Temperature do 45 stepeni, evo gdje će biti najgore

0
Radiosarajevo.ba
Novi toplinski val pogodit će Evropu: Temperature do 45 stepeni, evo gdje će biti najgore
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Paklene vrućine

Juli su obilježili toplinski valovi širom južne i istočne Evrope, a prema najavama portala Severe Weather Evrope vrućina će se proširiti i prema zapadnoj Evropi početkom sedmice.

Navode kako će se većina zapadne Evrope početkom sedmice, paralelno s početkom Olimpijskih igara, suočiti s kratkim, ali intezivnim toplinskim valom. Topli oblak zračne mase uskoro bi trebao u dijelove Francuske donijeti temperature više od 40 celzijevih stepeni, a Španiju očekuju temperature od +45 Celzijevih stepeni.

Prema prognozama globalnih vremenskih modela, temperature će tokom posljednjih dana jula biti znatno iznad prosjeka širom južne, a posebno zapadne Evrope. Najanomalnije vruće temperature predviđaju se širom Francuske, Beneluksa i Pirenejskog poluotoka početkom sljedeće sedmice.

Jelena Karleuša letjela iz Banje Luke u Budvu avionom u vlasništvu RS-a

Jelena Karleuša letjela iz Banje Luke u Budvu avionom u vlasništvu RS-a

Do sredine jula temperature su oborile rekorde širom južne i istočne Evrope, uz dugotrajnu vrućinu i posebno ekstremno tople noći. Ove sedmice konačno su pale, ali to neće biti dugog vijeka.

"Toplinski val se pojačao od Zapadne Sahare do Pirenejskog poluotoka. Maroko i Alžir oborili su nekoliko dnevnih visokih i noćnih temperaturnih rekorda, a Španija i Portugal su sredinom ove sedmice dostigli vrhunac iznad +45 stepeni", navodi portal Severe Weather Europe.

U srijedu, 24. jula, u španskom glavnom gradu Madridu (Aranjuez) zabilježeno je do +42 stepena, a na području Ciudad Universitaria +42,3 stepena. Bilo je puno toplije u južnoj i jugozapadnoj Španiji, uključujući južni Portugal. U El Granadu, Španija, u srijedu je zabilježeno +45,6 stepeni. Temperatura u Alvegi, Portugal, bila je nešto niža; maksimalna temperatura završila je na +45,5 stepeni, navode.

U Portalegreu u Portugalu noćne temperature nisu padale ispod +28,6 stepeni.

Vrlo visoke temperature zabilježene su i u Africi. Tindouf, Alžir, zabilježio je minimalnu temperaturu od +35,6 stepeni, najvišu ikada za postaju, a dnevni maksimum je iznosio +48 Celzijevih stepeni. Kasba Tadla u Maroku zabilježila je temperaturu od čak +48,3.

Ovakav vremenski obrazac nastavit će se širom južne Evrope do kraja julai produžiti do početka augusta. Vrhunac toplinskog vala će biti iznad Francuske tokom prve sedmice Olimpijskih igara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije