! / Novi talas nasilja u Sjevernoj Irskoj

08. 04. 2021. u 08:04:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Grupa mladih u probritanskom području Belfasta zapalila je oteti autobus i napala policiju kamenjem u najnovijem u nizu nasilnih akcija započetih prošle nedjelje u Sjevernoj Irskoj.

Više desetina policajaca ranjeno je u noćnom nasilju koje je uključivalo paljenje automobila i bacanje molotovljevih koktela na policiju, navodi B92.

Do nasilja dolazi usred rastuće frustracije među mnogima u pro-britanskoj unionističkoj zajednici zbog novih trgovinskih barijera između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva koje su rezultat britanskog izlaska iz Evropske unije.

Probritanska Demokratska unionistička partija (DUP) ukazala je na prošlogodišnju odluku policije da ne progoni irske nacionaliste Sinn Féina zbog velike sahrane kojom su prekršene antipandemijske mere.

Sinn Féin su zauzvrat okrivili DUP za podsticanje tenzija svojim odlučnim protivljenjem novim trgovinskim aranžmanima i pozivom poslednjih dana da šef policije u regionu da ostavku.

Do nasilja je došlo u zapadnom Belfastu, u blizini takozvanog „mirovnog zida” koji deli zajednicu od irskog nacionalističkog uporišta Falls Roud, gde su se takođe okupile grupe mladih.

Zidovi i ograde su izgrađeni između dvije zajednice kako bi se sprečili sukobi tokom tri decenije nasilja u Severnoj Irskoj koje se uglavnom okončalo mirovnim sporazumom iz 1998. godine.

I lideri najvećih političkih partija Severne Irske Sinn Féin i DUP osudili su nasilje, naročito otmicu autobusa i napad na fotoreportera lista Belfast Telegraf.

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je da je duboko zabrinut zbog scena nasilja u Sjevernoj Irskoj, gde je grupa mladih u probritanskom području Belfasta otela i zapalila autobus i napala policiju kamenjem.

Džonson je na „Twitteru naveo da je posebno zabrinut zbog napada na Policijsku službu Sjeverne Irske, jednog vozača autobusa i jednog novinara.

„Način da se prevaziđu razlike je dijalog, a ne nasilje ili kriminal”, poručio je Johnson.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA