Novi slučaj islamofobije u EU: Nizozemski ekstremista pocijepao, gazio i spalio Kur'an

11
Radiosarajevo.ba
Novi slučaj islamofobije u EU: Nizozemski ekstremista pocijepao, gazio i spalio Kur'an
Foto: Twitter / Uništen Kur'an u Hagu

Uništavanje najsvetije knjige islama od strane Edvina Wagensvelda drugi je takav antimuslimanski incident u Evropi za manje od sedmicu, a koji je izazvao proteste i međunarodnu osudu.

Lider ekstremno desničarske grupe Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada (PEGIDA) oskrnavio je kopiju Kur'ana u Nizozemskoj, a sličan incident desio se proteklog vikenda u Švedskoj.

Na video snimku objavljenom na društvenim mrežama u ponedjeljak se vidi kako Edwin Wagensveld cijepa svetu knjigu islama prije nego što se vidi kako je zapaljena.

Grand centar postaje grandiozniji Bingo City Center Ilidža

Grand centar postaje grandiozniji Bingo City Center Ilidža

Paludan spalio Kur'an ispred turske ambasade u Štokholmu, reagirala i Islamska zajednica BiH

Paludan spalio Kur'an ispred turske ambasade u Štokholmu, reagirala i Islamska zajednica BiH

Nakon što je u prethodna dva navrata hapšen zbog svojih antimuslimanskih aktivnosti, Wagensveld je na snimku tvrdio da je dobio dozvolu grada Haga za "uništavanje Kur'ana".

Odvojena objava na njegovom Instagram nalogu pokazala je pismo koje je potpisao gradonačelnik Haga Jan van Zanen kojim mu se dozvoljava da koristi "predmete" u svom protestu, ali mu se zabranjuje da ih spali zbog javne sigurnosti.

"Pravo na protest i pravo na slobodu izražavanja su ustavom i ugovorom zaštićena ljudska prava i slobode", navodi se u pismu.

Odlučeno: Švedska dozvolila antiturski protest tokom kog će biti spaljen Kur'an

Odlučeno: Švedska dozvolila antiturski protest tokom kog će biti spaljen Kur'an

Ali dodaje se da "u principu nije dozvoljeno spaljivanje predmeta, jer to može izazvati opasnost".

Dok je Wagensveld iščupao stranicu iz svete knjige i zgužvao je, rekao je:

"Uskoro će biti registracije za slične akcije u nekoliko gradova, vrijeme je da se na nepoštovanje odgovori nepoštovanjem".

[twitter]https://twitter.com/SestoSanta/status/1617782299369799680?s=20[/twitter]

Zatim je nastavio cijepati Kur'an, bacajući stranice na pod prije nego što je rekao: "Nakon što smo lijepo zalogajili i popili piće sa našom grupom, došlo je vrijeme da spalimo ostatke Kur'ana".

Oglasio se Erdogan nakon paljenja Kur'ana u Švedskoj: "Očekivat ćete našu podršku za NATO, neće ići"

Oglasio se Erdogan nakon paljenja Kur'ana u Švedskoj: "Očekivat ćete našu podršku za NATO, neće ići"

Video snimak zatim prikazuje Kur'an i njegove iscijepane stranice kako gore u vatri u predmetu koji nalikuje tiganju postavljenom na pod.

"Ljudi koji nas poznaju i prate znaju da nikada ne odustajemo, da se ne damo zastrašiti nasiljem i prijetnjama smrću", rekao je on.

Uništavanje kopije Kur'ana dogodilo se samo nekoliko dana nakon još jednog gorućeg incidenta u Švedskoj u subotu, koji je izazvao osudu i proteste širom muslimanskog svijeta.

Antimuslimanski vođa Rasmus Paludan spalio je Kuran ispred turske ambasade u Stokholmu nakon što je dobio dozvolu švedske vlade.

Prije dva mjeseca, Wagensvelda je policija privela zbog vrijeđanja poslanika Muhameda megafonom. Tužilaštvo je, na osnovu postojećeg slučaja, odlučilo da se izjava Wagensvelda može smatrati uvredom vjere islama. Ali na kraju je odlučeno da nije počinio nikakav zločin i da zbog toga neće biti procesuiran za to djelo.

Wagensveld je također priveden prije mjesec dana zbog nepoštivanja pravila demonstracije i upozorenja u skladu sa planiranim događajem za spaljivanje kopije Kur'ana.

Pokret PEGIDA planirao je da spali Kur'an nasuprot privremene zgrade holandskog parlamenta, ali je događaj otkazan, navodi se u saopćenju grada Haga, u kojem se navodi da su demonstranti željeli koristiti Kuran na "provokativan" način.

"Odlučeno je da se demonstracije mogu održati samo bez Kur'ana kako bi se spriječio haos. Demonstranti su to odbili, nakon čega je predstava otkazana", navodi se u saopštenju.

Pokret PEGIDA, na svom nalogu na društvenim mrežama, tvrdi da je Wagensveld priveden na osnovu toga što je odbio dati Kur'an policiji.

Kontrademonstracije su se također okupile u regionu, ali su se razišle nakon što je policija objavila da su demonstracije PEGIDA otkazane, prenosi TRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije