Novi S-500 sistem: Rusija oborila rekord u dometu protivzračne odbrane

Radiosarajevo.ba
Novi S-500 sistem: Rusija oborila rekord u dometu protivzračne odbrane

Ruska je vojska navodno uspješno završila testiranje protivzračnog raketnog sistema S-500, koji je pogodio metu na dosad najvećoj zabilježenoj udaljenosti, oko 480 kilometara daleko.

To je čak 80 kilometara dalje nego postojeći rekord, javlja portal The Drive.

Jednom kada uđe u raširenu upotrebu, sistem bi mogao znatno povećati protivzračne sposobnosti ruske vojske u Europi, Istočnoj Aziji i drugo u svijetu, ali ga za sada opterećuju višegodišnja odgađanja, zbog kojih su već probijeni mnogi rokovi.

Ruski izvori tvrde kako će S-500 sistem biti u stanju oboriti i vojne avione, bespilotne letjelice, ali i krstareće i balističke projektile. Radi se o mobilnom sistemu, postavljenom na kamionima, kojeg je relativno brzo moguće premjestiti na potrebno žarište, a Moskva se nada njime nadopuniti postojeći S-400 sistem, kao i zamijeniti stacionarni A-135 raketni sistem odbrane protiv balističkih projektila.

s-400-raketni-sistem1.jpg - undefined

Sistem S-400 (Foto: Sputnik)

Prema proizvođaču, ruskoj odbrambenoj kompaniji Almaz-Antey, sistem bi trebao moći obarati i ‘nevidljive’ avione, poput američkih F-22 Raptor i F-35 Joint Strike Fighter. Ta je mogućnost vezana uz sposobnost radara za detekciju takvih meta. Najveći domet sistema trebao bi biti oko 600 kilometara, što zasad nije potvrđeno u testiranjima.

Testirani domet novog sistema znatno bi povećao pokrivenost istočne Europe ruskim protivzračnim snagama.

Nekoliko S-500 sistema na Krimu pokrivali bi cijelo Crno more, dok bi sistemi na istočnoj obali Rusije mogli pokrivati cijelu Koreju i Japan.

Almaz-Antey najavio je proizvodnju prvih modela još 2012., ali je datum 2013. pomaknut na 2017. godinu, a sljedeće godine na 2018. Ruska vojska još uvijek nije potvrdila da je zaprimila ijedan operativni sistem.

Sistem bi, pak, mogao polučiti uspjeh na izvoznom tržištu, gdje je Kina već izrazila interes za nabavkom. Najveći je problem sistema S-500 veliki uspjeh njegovog prethodnika, S-400, jer je tvornica Almaz-Anteyja zadužena za proizvodnju protivzračnih sistema najmanje do 2025. zauzeta ispunjavanjem postojećih narudžbi za sistem S-400.

Ne postoje nikakvi podaci o proizvodnoj cijeni novog sistema, te se ne zna koliko ruska vojska planira naručiti novih projektila. Postojeći S-400 sistem košta oko 400 miliona dolara za cijelu operativnu jedinicu, u kojoj se nalazi osam lansirnih vozila, 112 projektila, komandno vozilo te radarska vozila i vozila za podršku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije