Novi protesti iranske opozicije

Radiosarajevo.ba
Novi protesti iranske opozicije

Foto: Damir Šagolj

Iranska opozicija i reformatorske snage prvi put nakon 9. jula uspjeli su ponovo javno iskazati nezadovoljstvo rezultatom predsjedničkih izbora i opštim stanjem u zemlji.

Opozicija iskoristila priliku

Posljednjeg petka u mjesecu ramazanu u Iranu se tradicionalno obilježava Dan Qudsa, odnosno dan podrške Palestini i Palestincima. Tako je i u petak 18. septembra iranska vlada organizirala skup podrške Palestini u glavnom gradu Teheranu, ali se skup prometnuo u nove proteste opozicije i nezadovoljnika rezultatima proteklih predsjedničkih izbora, javljaju svjetske novinske agencije.

Prema nekim izvještajima, pristalice poraženog kandidata Mir Huseina Musavija sukobile su se s policijom i Revolucionarnom gardom, pri čemu je desetak demonstranata i uhapšeno.

Službena novinska agencija Irna javlja da se Musavi pojavio na skupu organiziranom od strane vlade te da su ga prisutni građani verbalno napali uz psovke i povike „Smrt licemjernom Musaviju“.


Foto: Damir Šagolj

Pristaše režima Ahmadinedžada počeli su se bacati na vozilo Mir Huseina Musavija i prisilili ga da napusti skup, javlja Irna.

Pored Musavija, demonstrantima koji protestiraju protiv režima i navodno režiranih predsjedničkih izbora pridružili se i bivši predsjednik Irana Muhamed Hatami i drugi poraženi predsjednički kandidat Mehdi Karubi. No, obojica su, kako javljaju agencije, morali napustiti proteste zbog nasilnog ponašanja pristalica režima, policije i Revolucionarne garde.

Pristalice režima napale opozicionare

Zvanična stranica bivšeg iranskog predsjednika, reformatora Muhameda Hatemija, objavila je da su pristalice režima napale pristalice opozicije, ali je intervenirala policija i rastavila ih te uhapsila neke pristalice oporbe, piše Nacional.hr.

Druga proreformatorska internetska stranica opozicije navodi da je i sam Hatemi bio napadnut.

"Grupa konzervativaca napala je Hatemija (...) pao mu je turban i htjeli su ga tući. No u tome su ga spriječile Hatemijeve pristalice, a zatim je intervenirala policija za sprečavanje protesta", piše Parlemennews.ir i dodaje da Hatemi nije ozlijeđen.

Agencija AFP prenosi da su deseci hiljada pristalica iranske opozicije u Teheranu danas uzvikivali poruke podrške Musaviju i tražile oslobađanje političkih zatvorenika.

Prorežimski ljudi, obučeni u civilna odjela, kružili su skupom na motociklima i palicama udarali Musavijeve pristalice, a neke od njih policija je i uhapsila.

Neredi i u drugim gradovima


Izvan Teherana, pripadnici islamske milicije Basidž napali su demonstrante u gradu Tabrizu na sjeveru, ali snage reda ondje su također uhapsile pristalice opozicije, piše opozicioni portal Mowjcamp.com.

Članovi Basidža u civilu tukli su i pristalice opozicije u gradu Isfahanu (centralni Iran).

Ovo je bila prva prilika za opozicione snage da iskažu svoje nezadovoljstvo otkako su u julu skupovi i pobune opozicije ugušeni nasiljem policije, Revolucionarne garde i pristalica režima Mahmuda Ahmadinedžada.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije