Novi problemi za Europu: Ukrajina zatvara jednu ključnu tačku za tranzit plina

1
Radiosarajevo.ba
Novi problemi za Europu: Ukrajina zatvara jednu ključnu tačku za tranzit plina
Foto: Pavlo Palamarchuk / EPA / Ilustracija

Ukrajinski operater sistem za prijenos plina (GTSOU) objavio je da od srijede ujutro prestaje s prihvatom ruskog plina kroz jedan od dva ključna ulaza u ukrajinski sistem, piše Bloomberg.

Riječ je o ulaznoj tački Sohranivka, jednoj od dvije ključne tačke za opskrbu Europe plinom, a Ukrajinci će ruski plin prestati prihvaćati jer 'okupacijske snage ometaju operacije'.

Potez je to koji može smanjiti opskrbu plinom u Europi.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Još uvijek je moguće da se plin preusmjeri preko druge ključne ulazne tačke, što će omogućiti ispunjavanje europskih ugovora, iako je nejasno ko je odgovoran za donošenje te odluke.

Ukrajina je već upozorila Rusiju da bi akcije njezinih vojnika i okupatora u regiji Luhansk mogle na kraju poremetiti isporuku oko trećine plina koji transportiraju u Europu.

Kažu da su akcije ruskih snaga ugrozile sigurnost ukrajinskog transportnog sistema, zbog čega su bili prisiljeni donijeti odluku o prestanku operacija kroz ulaznu tačku Sohranivka.

Sokhranivka i Sudža dvije su ključne ulazne tačke na granici između Rusije i Ukrajine koje primaju plin iz Gazproma za tranzit u Europu.

Od utorka je 27 posto tokova prošlo kroz Sokhranivku, a ostatak je prošao kroz Sudžu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije