Novi nemiri: Deseci uhapšeni tokom protesta u američkim kampusima

0
Radiosarajevo.ba
Novi nemiri: Deseci uhapšeni tokom protesta u američkim kampusima
Foto: X.com / Hapšenja u Virginiji

Policija je u subotu uhapsila najmanje 25 propalestinskih demonstranata i raščistila kamp na Sveučilištu u Virginiji, navodi se u saopćenju sveučilišta, dok su se američki kampusi pripremali za nove nemire tokom proslave diplome.

Napetosti su se rasplamsale u kampusu UVA-e u Charlottesvilleu, gdje su protesti uglavnom bili mirni do subote ujutro, kada su policajci u opremi za razbijanje nereda viđeni na videosnimci kako se kreću kampom na travnjaku kampusa, stavljajući neke demonstrante na lisice s vezicama i koristeći ono što se činilo kao suzavac.

Sveučilište Virginije je u saopćenju za javnost objavilo da su demonstranti prekršili nekoliko sveučilišnih pravila, uključujući postavljanje šatora u petak navečer i korištenje pojačanog zvuka.

Tri mladića u Jadranskom moru ulovila ajkulu

Tri mladića u Jadranskom moru ulovila ajkulu

Jim Ryan, predsjednik UVA-e, napisao je u poruci da su dužnosnici saznali da su se "pojedinci nepovezani sa sveučilištem" koji su izrazili "neke sigurnosne probleme" pridružili demonstrantima u kampusu.

Nije odmah jasno koliko je među uhapšenima bilo studenata UVA.

Grupa pod nazivom UVA logor za Gazu koja je ranije ove sedmice rekla da je postavila kamp osudila je u objavi na Instagramu odluku sveučilišta da pozove policiju.

Deseci ljudi uhapšeni su zbog kriminalnog upada ispred Umjetničkog instituta u Chicagu tokom protesta u subotu nakon što je institut pozvao policiju da ukloni demonstrante za koje je rekla da su nezakonito zauzeli njegovu imovinu, saopćila je čikaška policijska uprava na X.

Drugdje, sukobi nisu eskalirali u hapšenja. U Ann Arboru, propalestinski demonstranti nakratko su prekinuli ceremoniju početka na Sveučilištu u Michiganu.

Videozapisi podijeljeni na društvenim mrežama prikazuju desetke studenata koji nose tradicionalna pokrivala za glavu i maturalne kape i mašu palestinskim zastavama dok hodaju središnjim prolazom stadiona Michigan uz ovacije i zviždanje hiljada ljudi.

Ceremonija se nastavila i policija kampusa ispratila je demonstrante prema zadnjem dijelu stadiona, ali niko nije uhapšen, prema Colleen Mastony, glasnogovornici sveučilišta.

Suprotstavljena stajališta o izraelskom ratu u Gazi izbila su, ponekad nasilno, diljem američkih kampusa tokom posljednjih nekoliko sedmica.

Mnoge škole, uključujući Sveučilište Columbia u New Yorku, pozvale su policiju da uguši proteste.

Policija je dosad uhapsila više od 2000 demonstranata na fakultetima diljem zemlje.

Sveučilište u Michiganu jedno je od mnogih sveučilišta koja su promijenila svoje sigurnosne protokole za ceremonije dodjele diploma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije