Novi detalji ruskog napada na hipermarket u Harkovu: 'Putin je luđak, ovo je terorizam'

4
Radiosarajevo.ba
Novi detalji ruskog napada na hipermarket u Harkovu: 'Putin je luđak, ovo je terorizam'
Foto: Prtscr / X.com / Napad na hipermarket

Najmanje dvije osobe su poginule, dok je najmanje 24 povrijeđeno u navodnom ruskom napadu na zgradu hipermarketa "Epicentar" u Harkovu, prenose nadležni Ukrajine. Predsjednik Volodimir Zelenski se oglasio u međuvremenu i osudio današnji napad — koji je "u nebo poslao ogroman, podli, crni dim".

Regionalni guverner Harkova Oleg Sinegubov rekao je da su najmanje dvije osobe poginule, a 24 povrijeđene kada su "dvije ruske vođene bombe pogodile građevinski hipermarket", uslijed čega je "požar izbio na preko 10.000 kvadratnih metara".

Na video snimcima koje su svjedoci objavili na društvenim mrežama vidi se ogroman stub crnog dima koji se diže u nebo od požara u prodavnici "Epicentar", koja se nalazi u dijelu velikih prodavnica pored parkinga.

Najbogatija Bosanka: Sanela Jenkins na Hvaru kupila 9. hektara zemljišta

Najbogatija Bosanka: Sanela Jenkins na Hvaru kupila 9. hektara zemljišta

Vjeruje se da je oko 200 posjetilaca i 15 zaposlenih bilo u hipermarketu "Epicentar", koji inače prodaje stvari za kuću i "uradi sam" predmete, za vrijeme napada, objavio je Blic.

Grad Harkov, drugi po veličini u Ukrajini, redovno je na udaru ruskih projektila u kojima je u četvrtak 23. maja poginulo najmanje sedam ljudi.

Posljednji napad uslijedio je nakon što je Rusija 10. maja pokrenula kopnenu ofanzivu u oblasti Harkova.

Oglasio se i predsjednik Volodimir Zelenski

Ukrajina je u petak saopštila da je uspela da zaustavi napredak Moskve i da ide u kontranapad.
"Za sada znamo da je u hipermarketu moglo biti više od 200 ljudi. Rusija je zadala još jedan brutalni udarac našem Harkovu – građevinskom hipermarketu – u subotu, tačno usred dana. Samo luđaci poput Putina su sposobni da ubijaju i terorišu ljude na tako podli način. Unutra je bilo mnogo radnika i kupaca. Sada je vatra na celoj teritoriji", izjavio je Zelenski u svom video obraćanju.

Gradonačelnik Harkova Igor Terehov rekao je da su, prema riječima vlasnika prodavnice, izgubili kontakt sa 15 zaposlenih u radnji i da je u zgradi u vrijeme napada bilo oko 200 ljudi.

"Imamo veliki broj nestalih. Ima mnogo ranjenih. Očigledno je napad bio na tržni centar u kojem je bilo mnogo ljudi – to je čisti terorizam", napisao je Terehov na svom Telegram kanalu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije