Novi detalji o pokušaju puča u Njemačkoj: Uhapšen slavni chef čija je kći u vezi s fudbalerom Reala

5
Radiosarajevo.ba
Novi detalji o pokušaju puča u Njemačkoj: Uhapšen slavni chef čija je kći u vezi s fudbalerom Reala
Foto: Prtscr / Youtube / Frank Heppner

Slavni chef, čija je kćerka djevojka fudbalera Real Madrida Davida Alabe i bivši policajac koji je nekoć bio zadužen za zaštitu židovskih zajednica od terorističkih napada među najnovijim su osobama koje su povezane s osujećenim planom puča Reichsbürgera u Njemačkoj.

Dok se istraga nastavlja očekuju se nova hapšenja.

Pojedinosti koje su izašle nakon dosad najveće operacije nacionalne policije protiv desničarskog ekstremizma pokazuju da su osumnjičeni vjerovatno unaprijed bili obaviješteni o racijama, u kojima je 3.000 policajaca ciljalo više od 150 adresa diljem Njemačke, te u Austriji i Italiji - 25 osoba je uhapšeno.

Sjajna igra i sigurna pobjeda Studenata nad Slobodom

Sjajna igra i sigurna pobjeda Studenata nad Slobodom

Novi detalji drame u Njemačkoj: Plan za državni udar predvodio izvjesni princ Heinrich XIII

Novi detalji drame u Njemačkoj: Plan za državni udar predvodio izvjesni princ Heinrich XIII

Broj osumnjičenih porastao je na 54 do petka. Oružje je pronađeno na više od 50 lokacija, uključujući puške i municiju, saopćio je Ured federalne kriminalističke policije.

Grupa, inspirirana ideologijom Reichsbürgera da je moderna njemačka država nelegitimna, planirala je upasti u zgradu vlade i parlamenta i uhapsiti zastupnike prije nego što svrgne vladu i postavi režim na čelu sa 71-godišnjim aristokratom kao šefom države.

Frank Heppner, kuharska zvijezda iz Münchena, koji je u srijedu uhapšen u hotelu s pet zvjezdica u austrijskom skijalištu Kitzbühelu gdje je radio, navodno je bio član komandnog osoblja vojnog ogranka terorističke skupine. Bio je odgovoran za regrutiranje novih članova, nabavku oružja i druge opreme, kao i izgradnju komunikacijske i informatičke strukture. Bio je zadužen i za vođenje kantine u kojoj bi se hranili pripadnici takozvane "Nove njemačke vojske".

Austrijski dnevnik Die Presse, pozivajući se na istražitelje, rekao je da je Heppner (62) također trebao biti osobni kuhar Heinricha XIII., princa od Reußa, nakon što bi ovaj bio postavljen za kralja. Rečeno je da je Heppner grupi osigurao novac, posuđe za kuhanje, kamper i generator za hitne slučajeve.

Heppnerova 28-godišnja kćerka Shalimar u vezi je s Alabom, profesionalnim fudbalerom koji igra za Real Madrid i kapiten je austrijske reprezentacije. Par ima sina koji je rođen 2019. godine. Alaba nije odgovarao na zahtjeve za komentar.

Među ostalima za koje se tvrdi da su bili dio skupine bio je i bivši policajac koji je nekoć bio zadužen za zaštitu židovskih zajednica od terorističkih napada. Michael Fritsch uhapšen je sa svojom partnericom Melanie Ritter u blizini Hannovera u sjevernoj Njemačkoj.

Fritsch (58) je suspendiran s dužnosti 2020, a kasnije i otpušten - nakon što se pojavio na prosvjedima koje su organizirali poricatelji COVID-a. Kasnije je postao parlamentarni kandidat za DieBasis, političku stranku pokreta Querdenker koji negira COVID. 

Krajnje desna Alternativa za Njemačku nastavila se u petak distancirati od svoje bivše članice Birgit Malsack-Winkemann, sutkinje koja je uhapšena u svom domu u zapadnom Berlinu u srijedu ujutro jer je navodno bila jedan od ključnih zavjerenika. Njezina uloga nakon državnog udara bila je ministrica pravosuđa.

Pokušaj državnog udara u Njemačkoj: Hapšenja širom zemlje, 'pali' ekstremni desničari

Pokušaj državnog udara u Njemačkoj: Hapšenja širom zemlje, 'pali' ekstremni desničari

Malsack-Winkemann, koja je kao bivša zastupnica imao pravo pristupa zgradi parlamenta, navodno je vojnim ograncima grupe dala važne logističke informacije o tome kako ući.

Do kojeg je razmjera ova grupa imala kapacitet pretvoriti svoje fantazije u stvarnost ostaje predmet žučne rasprave. Prema časopisu Der Spiegel, među predmetima koji su zaplijenjeni u racijama bili su pištolji kalibra 9 mm, mačevi, noževi, elektrošokeri, borbene kacige, oprema za noćno gledanje i službeno oružje policajca i policajke koji su bili među osumnjičenima.

Ljevičarski dnevnik Die Tageszeitung izvijestio je da su istražitelji pronašli "popis meta" s 18 imena i adresa na njemu istaknutih njemačkih političara i novinara koje je grupa možda namjeravala napasti. Među njima je bila ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, zajedno sa šest drugih članova Bundestaga i tri voditelja javne televizije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije