Novi detalji napada u Norveškoj, policija otkriva: "Izgubili smo kontrolu"

0
Radiosarajevo.ba
Novi detalji napada u Norveškoj, policija otkriva: "Izgubili smo kontrolu"
Twitter / Mjesto događaja

Pet osoba je ubijeno, a dvije su povrijeđene u suludom napadu kojeg je u srijedu navečer izveo napadač naoružan lukom i strijelom u norveškom Kongsbergu.

Te informacije potvrdio je kasno navečer šef regionalne policije Øyvind Aas. Napad je počeo u jednom supermarketu, a napadač je, kako se čini, mijenjao lokacije i nasumično ispaljivao strelice po ljudima.

"Jedan od povrijeđenih je i policajac koji se suprostavio napadaču. On je bio van službe u tim trenucima", rekao je Aas dodavši da privođenje napadača nije prošlo glatko, piše Jutarnji.hr.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

"Dobili smo dojavu u 18.13, a uhapsili smo ga u 18.47, Prvi pokušaj hapšenja, nažalost, nije uspio. Policija je ispalila pucnjeve upozorenja, ali on je uspio pobjeći. U jednom trenutku smo izgubili kontorolu nad njim, ali je poslije ipak uhapšen u obližnjem gradu Drammenu", rekao je Aas dodavši malo detalja o napadaču:

"Pričekajte da skupimo sve informacije, odradimo pretres stana... Prema informacijama kojima zasad raspolažemo djelovao je sam. Terorizam? Ne možemo ni to isključiti..."

Napadač koji je u srijedu navečer lukom i strijelom ubio petero i ranio dvoje ljudi je 37-godišnji Danac koji je živio u Kongsbergu, potvrdila je policija. Dok oni istražuju zbog čega je krenuo u svoj sumanuti pohod, Aftenposten doznaje da se počinitelj prebacio na islam.

"Sarađuje s policijom i dao je svoj iskaz o cijelom slučaju", ispričao je advokat Fredrik Neumann koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti, piše NRK. Odvjetnik nije htio reći kako se ovaj izjasnio na ispitivanju, ali je dodao da je uzdrman cijelom situacijom. Kaže da će ga danas zadržati u pritvoru i da se očekuju nova ispitivanja, ali da još nije utvrđeno kad. Dodao je i kako je napadačeva majka Dankinja, ali da nije siguran je li i koliko dugo živio u Danskoj, piše 24sata.hr.

Do napada je došlo u šoping zoni gradića koji broji oko 28.000 stanovnika.

Norveška ministrica pravosuđa i javne sigurnosti Monica Maeland rekla je da njeno ministarstvo pomno nadzire situaciju, a istraga je u toku.

O napadu su odmah izvijestili i korisnici Twittera.

"Pored moje kuće šeta muškarac sa lukom i strijelom, koji vrag se događa - pitao je jedan.

Ovo je najsmrtonosniji napad u Norveškoj od 2011., kad je krajnje desni ekstremist Anders Behring Breivik ubio 77 ljudi, većinom tinejdžera koji su prisustvovali političkom kampu za mlade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije