Nove ruske prijetnje zbog kontroverznog oružja: 'Oko za oko, zub za zub'

2
Radiosarajevo.ba
Nove ruske prijetnje zbog kontroverznog oružja: 'Oko za oko, zub za zub'
Foto: EPA-EFE / Sergej Šojgu

Ako SAD naoruža Ukrajinu kasetnim bombama, Moskva će upotrijebiti "slično" oružje, rekao je u utorak, 11. jula ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

Šojgu je potvrdio da Rusija dosad nije koristila kontroverzno streljivo u svojim vojnim kampanjama. Oružje je zabranjeno u većini zemalja svijeta, ali ne i u Rusiji, Ukrajini i SAD-u, piše Slobodna Dalmacija.

"Ako SAD naoruža Ukrajinu kasetnim bombama, ruske oružane snage bit će prisiljene koristiti slična sredstva uništenja protiv oružanih snaga Ukrajine kao mjeru 'oko za oko, zub za zub'", citirale su ruske novinske agencije Šojgua.

Sestre Sipović dobile diplomatski pasoš BiH

Sestre Sipović dobile diplomatski pasoš BiH

"Ruske kasetne bombe su puno učinkovitije od američkih i dostupne su u širem i raznolikijem rasponu", rekao je.

SAD je najavio dostavu kasetnih bombi prošle sedmice, rekavši da je važno Kijevu poslati to oružje zbog manjka streljiva, uprkos tome što predstavlja veliki rizik za civile.

Grupe za obranu ljudskih prava i glavni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres dovode u pitanje odluku Washingtona o slanju takve vrste streljiva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije