Njemačka šalje Ukrajini gomilu oružja: Stižu moćni Patrioti, Leopardi...

1
Radiosarajevo.ba
Njemačka šalje Ukrajini gomilu oružja: Stižu moćni Patrioti, Leopardi...
Foto: EPA / Oružje / Ilustracija

Njemačka će Ukrajini poslati novi paket naoružanja u vrijednosti od 700 miliona eura, rekao je danas njemački ministar odbrane Boris Pistorius uoči NATO samita u Vilniusu.

"Njemačka će Ukrajini staviti na raspolaganje daljnjih 40 oklopnih transportera Marder, 25 Leopard I tenkova te nove sisteme protuzračne odbrane Patriot", rekao je Boris Pistorius (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) uoči odlaska u Vilnius.

Osim ovog naoružanja, planirana je i isporuka veće količine municije, dronova kao i logističke opreme.

Jeste li znali da hranu možete ocijediti uz pomoć čačkalice! Pogledajte kako

Jeste li znali da hranu možete ocijediti uz pomoć čačkalice! Pogledajte kako

"Njemačka ovim paketom pridonosi ukrajinskoj izdržljivosti u odbrambenoj borbi protiv ruskog napada", rekao je Pistorius.

Njemački ministar odbrane je rekao kako Njemačka, s obzirom na povećane potrebe NATO partnera, sedmično stavlja na raspolaganje i dva leta zračnih transportera. Njemački kancelar Olaf Scholz (SPD) i Boris Pistorius će odmah na početku samita u Vilniusu i službeno objaviti novi vojni paket za Ukrajinu.

Njemačka je od početka ruskog napada na Ukrajinu odobrila 3,9 milijardi eura za isporuke za koje je potrebna dozvola njemačke vlade, pri čemu se uglavnom radi o naoružanju.

Isporuke za koje nije potrebno odobrenje, poput sanitetske pomoći, tu nisu uračunate. Nakon SAD, Njemačka je najveći dobavljač oružja Ukrajini.

Prema najnovijim ispitivanjima javnog mnijenja, 38 posto Nijemaca ne podržava isporuku oružja u ovom obujmu, dok 18 posto smatra da bi Ukrajini trebalo slati još više naoružanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije