Nove informacije o padu aviona: Dan prije let bio kao vožnja na vrtuljku

Radiosarajevo.ba
Nove informacije o padu aviona: Dan prije let bio kao vožnja na vrtuljku
Foto: Twitter / U Jakarti se prikupljaju dijelovi aviona koji se raspao u moru

U Indoneziji se srušio avion Boeing 737 MAX 8, na letu JT 610, sa 189 putnika. Radi se o potpuno novom avionu pa su se mnogi čudili nesreći, no sada izlaze nove informacije o spornom avionu.

Objavljen snimak s mjesta pada aviona

Srušio se avion u more: Nestalo 188 putnika

Naime, na letu koji je prethodio ovome tragičnom, ista se letjelica vrlo neobično ‘ponašao’. Putnici su za indonezijske medije kazali kako ih je let podsjetio na vožnju na vrtuljku, piše Business Insider, prenosi Net.

Avion Lion Aira na prethodnom je letu padao i dizao se tako drastično da su putnici ozbiljno paničarili, neki od njih su i povraćali.

Putnik Alon Soetanto rekao je za indonezijsku TV TVOne kako se Boeing 737 nekoliko puta naglo spustio tokom prvih nekoliko minuta leta u nedjelju. Putnici su osjećali kao da se voze na opasnom vrtuljku.

“Tri do osam minuta nakon polijetanja činilo se kao da AVION gubi snagu te da se ne može podići”, rekao je Soetanto.

Njegovu su izjavu potkrijepili podaci prikupljeni na web stranici Flight Radar, prenosi AP.

Avion je trebao postepeno dobijati na visini, no vidljivo je kako je nekoliko puta gubio visinu i ponovo se dizao.

AP navodi kako su podaci nedjeljnog leta slični preliminarnim podacima s tragičnog leta u ponedjeljak. Predsjednik Lion Aira Edward Sirait rekao je za AP kako su u kompaniji bili svjesni problema koji se pojavio na letu u nedjelju te da su iste riješili “u skladu s procedurama kreiranima od strane proizvođača aviona”.

Podsjetimo, nakon što je avion poletio, pilot Bhavye Suneja zatražio je povratak, čini se zato jer je znao da nešto sa avionom ne valja. 13 minuta kasnije komunikacija s aerodromom u Jakarti je prekinuta, a avion se survao u more. Spasilački timovi i dalje pretražuju mjesto pada ne bi li pronašli crnu kutiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije