Nova zemlja zatražila partnerstvo sa NATO savezom

1
Radiosarajevo.ba
Nova zemlja zatražila partnerstvo sa NATO savezom
Foto: Arhiv / NATO zastava

Povodom zahtjeva Argentine za partnerstvom, NATO se oglasio na svojoj oficijelnoj stranici.

Njihovu objavu prenosima u cijelosti:

Zamjenik glavnog tajnika Mircea Geoană susreo se s argentinskim ministrom obrane Luisom Petrijem u sjedištu NATO-a u četvrtak radi razgovora o radu na partnerstvu između Saveza i Argentine.

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

„Veliko mi je zadovoljstvo što mogu pozdraviti ministra obrane Petrija u sjedištu NATO-a“, rekao je gospodin Geoană. „Argentina ima važnu ulogu u Latinskoj Americi, i pozdravljam današnji zahtjev za istraživanje mogućnosti postajanja partnerom NATO-a. NATO surađuje s nizom zemalja diljem svijeta kako bi promovirao mir i stabilnost. Blaža politička i praktična suradnja mogla bi nam obojici koristiti.“

Dva lidera razmijenila su mišljenja o izazovima europske i latinskoameričke sigurnosti. Zamjenik glavnog tajnika pozdravio je ulogu Argentine u pružanju humanitarne pomoći Ukrajini, uključujući hranu, lijekove i podršku izbjeglicama.

Politički dijalog NATO-a s Argentinom započeo je početkom 1990-ih. Buenos Aires kasnije je doprinio mirovnim operacijama potpore NATO-a u Bosni i Hercegovini te u Kosovu. Kolumbija je trenutno jedina partnerska zemlja NATO-a u Latinskoj Americi. Bilo kakva odluka o formalnom partnerstvu zahtijevala bi suglasnost svih 32 saveznice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije