Nova vakcina protiv AIDS-a djeluje kod trećine testiranih

Radiosarajevo.ba
Nova vakcina protiv AIDS-a djeluje kod trećine testiranih

Eksperimentalno cjepivo protiv AIDS-a po prvi puta uspješno je spriječilo infekciju virusom AIDS-a kod 31,2 posto od 16.000 dobrovoljaca, izvijestili su naučnici na konferenciji u Bangkoku naglašavajući da je riječ o istorijskom uspjehu.

Cjepivo je testirano na više od 16.000 dobrovoljaca u dvjema tajlandskim pokrajinama. Program je sponzorirala američka vojska, a provelo ga je tajlandsko ministarstvo zdravlja.

Vakcina je kombinacija dva genetski modificirana cjepiva, od kojih niti jedno dosad nije bilo učinkovito kod ljudi.

„Već više od 20 godina testiranja protiv AIDS-a završavala su neuspješno, a sada kao da su se otvorila vrata. Ovo je vrlo značajan rezultat. Sada možemo postavljati neka vrlo važna pitanja“, izjavio je dr. Anthony S. Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti, koje je potpomoglo istraživanje.

Američki veleposlanik na Tajlandu Eric John izjavio je da je testiranje cjepiva dovelo do nevjerovatnih zaključaka te da smo jedan korak bliže cjepiva protiv HIV-a.

AIDS ili sindrom stečene imunodeficijencije prvi put je zabilježen 1981. među homoseksualcima u SAD-u. Od tada je ubio najmanje 25 miliouna ljudi, dok 33 miliona živi s AIDS-om ili je zaraženo virusom HIV-a.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije