Nova slovačka vlada optužuje bivšu za veleizdaju i sabotažu

0
Hina
Nova slovačka vlada optužuje bivšu za veleizdaju i sabotažu
Foto: EPA / Robert Fico

Slovačka vlada zatražila je od policije da istraži bivšu vladu i ministra odbrane Jaroslava Nada zbog doniranja borbenih aviona i sistama protuzračne odbrane Ukrajini kako bi joj pomogli u odbrani od ruske invazije, rekao je vladin dužnosnik u petak.

Nova vlada pod vodstvom premijera Roberta Fica napravila je oštar politički zaokret nakon što je preuzela vlast u oktobru 2023. i zaustavila vojne isporuke Ukrajini, iako je dopustila nastavak komercijalnih opskrba.

Prethodna slovačka vlada prošle je godine donirala desetak lovaca ruske proizvodnje MiG-29 koje je Slovačka prizemljila i od kojih većina nije bila operativna, kao i protuzračni odbrambeni sistem KUB.

SDA, DF, SBiH i NES: Pozivamo Nedžada Koldžu da se povuče u korist kandidata Muamera Bandića

SDA, DF, SBiH i NES: Pozivamo Nedžada Koldžu da se povuče u korist kandidata Muamera Bandića

Donacija sistema protuzračne odbrane izložila je slovački zračni prostor i ugrozila građane, rekao je Igor Melicher, državni sekretar u Ministarstvu odbrane i član vladajuće stranke Smer-SD.

"Uvjeren sam da je Nad izdao Slovačku. Ministarstvo odbrane podnosi kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela sabotaže, odnosno veleizdaje, zlouporabe ovlasti i neispunjavanja dužnosti", rekao je Melicher na brifingu uživo na Facebooku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije