Nova regulativa EU o schengenskim vizama

Radiosarajevo.ba
Nova regulativa EU o schengenskim vizama

Vijeće EU usvojilo je danas zajednička pravila o procedurama Ii uvjetima izdavanja viza za kratke boravke.

Ovo je glavni korak za dalji razvoj zajedničke vizne politike i jačanje suradnje u Šengenskoj zoni. Državljani trećih zemalja će imati korist od konzistentnijih i transparentnijih aplikativnih procedura. Uredbe se uglavnom odnose na tranzit ili boravak sa namjenom koji ne traje duže od 3 mjeseca (kratkoročne vize).

Nova regulativa uspostavlja Kod Zajednice (Vizni kod) te povećava transparentnost i zakonsku sigurnost aplikanata. Njome se zamjenjuju dosadašnje Zajedničke konzularne instrukcije.

Glavne karakteristike i odredbe Regulative su u tome što: pojašnjava koja je zemlja članica odgovorna za obradu aplikacije za vizu i definira različite faze za provjeru i donošenje odluke; uključuje nove odredbe koje dozvoljavaju vize sa višestrukim ulascima pod određenim uvjetima; navodi listu dokumenata koju aplikant za vizu treba podnijeti te procedure za njihovu provjeru; harmonizira naknade koje se mogu teretiti i uspostavlja zajedničke standarde za pružene usluge, i to bez diskriminacije, a odluka treba biti donesena u roku od 15 kalendarskih dana

Pored toga, nova Regulativa obavezuje zemlje članice da odbijenim aplikantima navedu razlog takve odluke i pravo na žalbu

Regulativa stupa na snagu 20 dana nakon objavljivanja i većina njenih odredbi mora biti primijenjena šest mjeseci nakon objave.

Glasnik CePPEI/radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije