Nova gradonačelnica Graza ima sliku Tita i Jovanke

0
Radiosarajevo.ba
Nova gradonačelnica Graza ima sliku Tita i Jovanke
Foto: EPA-EFE / Elke Kahr

Komunistkinja Elke Kahr gotovo na kraju svoje političke karijere pomela je konkurenciju i postala nova gradonačelnica Graza. Poput komunista iz starih filmova, u uredu puši, na stolu drži sliku Tita i Jovanke i ozbiljno vjeruje u Marksove ideale. Čak dvije trećine svoje plate daje siromašnima, a do sada je pomogla 80 hiljada ljudi.

"Svi kažu da komunisti u Grazu nisu baš kao sovjetski komunisti i vidjet ćemo kako će biti u stvari, dobro, veselo je, ali dosta sad ovih igara s riječima", rekao je stanovnik tog grada, Arno Wonisch koji je dodao da još ne zna po čemu se Elke razlikuje od ostalih, no da zna da 70 do 80 posto svoje plate daje siromašnim ljudima i socijalnim slučajevima.

"Znam da ona doista pomaže svakom čovjeku koji joj priđe, ali s druge strane Siegfried Nagl nije zaslužio da baš toliko izgubi na izborima", smatra druga stanovnica Graza, Elizabet, piše RTL.

Predsjednica Kosova u UN-u ‘razmontirala‘ Vučića: Pogledajte govor kojim je osvojila društvene mreže

Predsjednica Kosova u UN-u ‘razmontirala‘ Vučića: Pogledajte govor kojim je osvojila društvene mreže

"Komunizam u Grazu je nešto sasvim drukčije od komunizma u Sovjetskom savezu, premda je Graz još 1938. bio grad narodnog otpora", komentirao je Gračanin Fritz.

Graz je za sve rođene na ovom dijelu brdovitog Balkana do kraja osamdesetih bio prozor u svijet. Raskoš kakva se osuđivala na satovima o trulom zapadnom kapitalizmu.

Iz trulog istočnog komunizma, ipak, o kojem se nije toliko učilo, hrlilo se ovamo sve do kraja osamdesetih po traperice i finu čokoladu. E, sad je tim kapitalističkim Grazom zavladao komunizam, ali ne truli kaže Đani Budrović, polu-Gračanin, polu-Hvaranin, koji zadnjih 30 godina ondje vozi taksi.

"Zovedu se komunisti, ali nije to više komunisti ka komunisti u doba Staljina, to je ostalo ime. Ode je demokratski, oni nisu sad preuzeli vlast, ako kod sljedećih izbora ne dobiju izbore oni više nisu na vlasti, nisu oni izabrali vlast kako Staljin", rekao je Đani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije