Nova frakcija talibana u Afganistanu: Podržavaju mir i pravo žena na rad i obrazovanje

Radiosarajevo.ba
Nova frakcija talibana u Afganistanu: Podržavaju mir i pravo žena na rad i obrazovanje

U Afganistanu se pojavila nova frakcija talibana koja je saopćila da je spremna na mirovne pregovore s vladom te zemlje kao i da podržava pravo žena na rad i obrazovanje, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Mi smo shvatili da prema islamskom sistemu prava svih ljudskih bića, muškaraca i žena, moraju biti provedena 100 posto", rekao je Abdul Manan Niazi, zamjenik čelnika nove frakcije.

Kako navodi BBC, nova skupina se pojavila prošle sedmice na sastanku talibanskih boraca u provinciji Farah na zapadu zemlje, a kao vođu izabrala je bivšeg talibanskog guvernera Mohammada Rasoola.

Inače, nova frakcija koju mediji nazivaju "umjereni talibani" predstavlja izazov Akhtaru Mohammadi Mansouru koji je ulogu vrhovnog talibanskog vođe preuzeo od Mohammada Omara.

Nova frakcija je još jedan u nizu znakova o produbljivanju raskola unutar fundamentalista koji se fragmentiraju od početka godine.

Kako navodi BBC, dio talibanskih vođa se otrgnuo vodstvu čija je jezgra u pakistanskom gradu Quetta i provodi odvojene operacije. Drugi su se priklonili Islamskoj državi, a dezintegracija je ubrzana nakon smrti Omara.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije