Nobelovka će braniti iransku novinarku

Radiosarajevo.ba
Nobelovka će braniti iransku novinarku

Iranska advokatica i dobitnica Nobelove nagrade za mir Shirin Ebadi potvrdila je u srijedu za njemačku štampu da će preuzeti odbranu iransko-američke novinarke Roxane Saberi osuđene na osam godina zatvora zbog špijunaže.

"Na zahtjev porodice preuzela sam taj slučaj i protestirat ću protiv presude", izjavila je advokatica za dnevni list s velikim tiražom Bild Zeitung, prenio je AFP.

"Suđenje Roxani Saberi je bilo nepravedno i nije bilo u skladu s našim ustavom", izjavila je Ebadi u Njemačkoj gdje bi u utorak navečer trebalo da primi "nagradu za ljudsko dostojanstvo" koju će joj uručiti predsjednik Horst Koehler.

Povodom spornoga antiizraelskog govora iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada održanog u ponedjeljak na konferenciji UN-a u Ženevi, Ebadi je komentirala: "Voljela bih da se bavi problemima svojih sugrađana, a ne da propovijeda mržnju."

Ona je kazala kako ne očekuje "ništa veliko" od predsjedničkih izbora koji će se u njenoj zemlji održati u junu.

"Nema slobodnih izbora u Iranu", kazala je ona.

Tridesetjednogodišnja Roxana Saberi je 13. aprila osuđena na osam godina zatvora zbog špijunaže u korist SAD-a. Uhapšena je krajem januara u Teheranu gdje živi od 2003.

Iranska sudska vlast je u ponedjeljak zatražila da ona iskoristi "brzu i pravednu" žalbenu proceduru, dok je šefica američke diplomatije Hillary Clinton izrazila nadu da će "te riječi dovesti do djela".

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije