Njujorške bombe bile u eskpres loncima: Pronađene nove naprave

Radiosarajevo.ba
Njujorške bombe bile u eskpres loncima: Pronađene nove naprave
EPA / Kanta u kojoj je bila naprava
Bomba koja je detonirana u subotu u New Yorku i još jedna naprava pronađena u blizini bile su ekspres lonci puni šrapnela, vrlo slične bombama koje su korištene 2013. na Bostonskom maratonu.

Kako javlja BBC, detonatori su bili i mobiteli i novogodišnje lampice.

Tanjug, pak javlja, da su, pored prve bombe pronađene još četiri eksplozivne naprave.

Pritom, prema izvještaju RT-a, sinoć se začula i eksplozija na željezničkoj stanici u New Jerseyu, i to nakon što je prijavljeno da su putnici uočili sumnjivi paket. Navodno se nije radilo o kontroliranoj eksploziji, već je naprava eksplodirala kada su vlasti, uz pomoć robota, pokušali pregledati „sumnjivi ruksak u kanti za smeće“. Navodno je u ruksaku bilo više eksplozivnih naprava.

Eksplozija, koja se u subotu dogodila u Chelsea području na Manhattanu, ranila je 29 osoba. FBI je saopćio kako je nakon napada zaustavio sumnjivo vozilo u Brooklynu, ali tvrde da nije bilo uhapšenih. Nepotvrđeni medijski izvještaji tvrde da je pet osoba iz vozila privedeno na ispitivanje.

Druga naprava pronađena je u blizini prve eksplozije i uništena je u kontroliranoj eksploziji. Andrew Cuomo, guverner New Yorka, kazao je kako je dizajn vrlo sličan bombi koja je eksplodirala. Dodao je kako su obje različite od naprave koja je rano u subotu eksplodirala na humanitarnoj utrci u New Jerseyu, ali koja, srećom, nikog nije povrijedila.

Zvaničnici tvrde da motiv nije poznat, ali su poručili kako je riječ o terorističkom napadu.

Na ulicama New Yorka nalazi se dodatnih 1.000 policajaca i agenata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije