Njemački parlament legalizirao istospolni brak

Radiosarajevo.ba
Njemački parlament legalizirao istospolni brak
Njemački parlament izglasao je u petak legalizaciju sklapanja istospolnog braka, saopćio je predsjednik skupštine Norbert Lammert.

Ovakav ishod uslijedio je poslije zaokreta u politici kancelarke Angele Merkel, koja je rekla da članovi njene konzervativne partije mogu glasati "po savjesti" o ovom pitanju, a ne u skladu sa stranačkom politikom.

Za legalizaciju istospolnog braka glasala su 393 zastupnika, 226 je bilo protiv, a četvero zastupnika bilo je uzdržano.

Angela Merkel je izjavila poslije glasanja da je njena odluka bila lične prirode i da se nada da će legalizacija homoseksualnog braka dovesti do jačanja društvenog mira.

Usvojena reforma omogućava homoseksualnim muškarcima i ženama da imaju puna bračna prava i da usvajaju djecu. Do sada su istospolni parovi bili ograničeni na sklapanje građanske zajednice.

Merkel se tokom predizborne kampanje 2013. godine izjasnila protiv istospolnog braka s obrazloženjem da treba imati u vidu "dobrobit djece" i priznala da joj nije lako kada razmatra ovo pitanje.

Nedavna anketa agencije koja se bori protiv diskriminacije pokazala je da 83 posto Nijemaca podržava usvajanje bračne jednakosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije