Njemački mediji: Evo koliko je Hrvatska skuplja od Grčke

2
Radiosarajevo.ba
Njemački mediji: Evo koliko je Hrvatska skuplja od Grčke
Foto: FB / Makarska Rivijera Plaže / Hrvatska

Godišnji odmor na jugu Evrope je za Nijemce uglavnom jeftiniji nego ljetovanje u domovini. Ponekad i znatno jeftiniji. To pokazuju novi podaci Saveznog zavoda za statistiku (Destatis) koji je uporedio troškove gastronomskih usluga i hotelskih smještaja u evropskim zemljama.

Porast troškova energije i hrane utječe na smanjenje raspoloživog budžeta brojnih ljudi u Njemačkoj za turistička putovanja, naglašavaju njemački statističari."No, posebno u južnoeuropskim ili turističkim zemljama jugoistoka Europe je razina cijena gastronomskih ili hotelskih usluga znatno niža nego u Njemačkoj", dodaje Destatis.

Turska: 56 posto jeftinija od Njemačke

Razina cijena u Turskoj i Albaniji je bila najniža među državama koje je "pročešljao" Savezni ured za statistiku. U obje te zemlje su cijene turističkih usluga bila za 56 posto manje nego u Njemačkoj. U Portugalu i na Malti troškovi jela u restoranima i noćenja u hotelima su za njemačke turiste bili 28% niži nego kod kuće, piše Deutsche Welle.

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

U Španiji, Poljskoj i Češkoj se za iste te usluge u martu ove godine (mjesec u kojem je Destatis analizirao cijene) plaćalo u prosjeku 18 posto manje nego u Njemačkoj. U Hrvatskoj i na Cipru – 17 posto manje. U Grčkoj je ušteda iznosila čak 21posto. A još povoljnije su cijene bile u Crnoj Gori i Rumuniji – gdje se za hotelski smještaj i odlazak u restoran moglo proći 46 posto jeftinije nego u Njemačkoj.

Hrvatska je, sudeći prema navodima Destatisa, skuplja zemlja za turiste od svojih južnoeuropskih konkurenata Turske, Grčke, Portugala i (minimalno) od Španije.

Što se tiče zemalja na jugu Evrope, od svih u kojima je Destatis analizirao cijene najskuplja je bila Italija. Ali i na Apeninskom poluotoku je, tvrde njemački statističari, razina cijena u hotelima ili restoranima u istraženom razdoblju bila pet posto niža nego u Njemačkoj.

Šokantne cijene na hrvatskom primorju: Pogledajte koliko koštaju ćevapi i pomfrit

Šokantne cijene na hrvatskom primorju: Pogledajte koliko koštaju ćevapi i pomfrit

Švicarska: 61 posto skuplja od Njemačke

Za građane Savezne Republike je odmor na sjeveru Evrope ili u nekim susjednim zemljama skuplji od ljetovanja u Njemačkoj. Od svih istraženih zemalja, u martu je najskuplja bila Švicarska. Tamo se za istu uslugu (restoran ili noćenje u hotelu) moralo platiti 61 posto više nego u Njemačkoj. Skuplje su i među Nijemcima popularne turističke destinacije poput Danske ili Norveške – i to za više od 40posto.

Finska je nešto malo manje skupa, ali i dalje znatno skuplja od Njemačke: tamo su hotelska noćenja i gastronomske usluge u martu ove godine bili za 25 posto skuplji nego u Saveznoj Republici. U Irskoj su turisti morali platiti 21 posto više, odmor u Švedskoj je bio 17 posto skuplji nego u Njemačkoj, a u Austriji 15 posto.

U susjednoj Francuskoj, jednoj od najomiljenijih njemačkih turističkih destinacija, u ožujku se za hotelske smještaje i posjete restoranima moralo platiti osam posto više nego u Njemačkoj, objavio je Destatis.

Ogorčena trudnica: "Popili smo dvije kafe u Dalmaciji, a račun je bio - šok, nikad više!"

Ogorčena trudnica: "Popili smo dvije kafe u Dalmaciji, a račun je bio - šok, nikad više!"

Nijemci ne štede na odmoru

Iako su posljednjih mjeseci troškovi života znatno porasli i u Njemačkoj, a stopa inflacije dosegla rekordnu razinu od ujedinjenja, te usprkos nesigurnostima vezanima uz daljnji tok rata u Ukrajini, većina njemačkih turista u ovoj ljetnoj sezoni želi konačno (ponovno) uživati na odmoru bez puno briga. Prema podacima koji su objavljivani proteklih mjeseci, turistička branša očekuje nastavak pozitivnog trenda iz prošle godine, u kojoj je volumen turističkih aranžmana dosegao nivo iz godine prije pandemije koronavirusa.

Od novembra 2021. do konca oktobra 2022., udvostručeni su troškovi za putovanja (s 28,8 na 58,6 milijardi eura - 56,16 na 114,27 KM), potvrdilo je Udruženje njemačkih turoperatora (DRV). Posebno snažan rast u tom je razdoblju uočen u sektoru takozvanih "paušalnih aranžmana". U februaru ove godine je objavljena "Njemačka turistička analiza", odnosno rezultati ankete među 3.000 osoba starijih od 18 godina – šest od deset ispitanika je reklo kako u ovoj sezoni planira turističko putovanje.

"Top 5 turističkih destinacija u glavnom valu tokom ljeta će biti Turska, Španija, Grčka, Egipat i Portugal", prognoziraju predstavnici DRV-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije