Njemački mediji: Evo koliko je Hrvatska skuplja od Grčke

2
Radiosarajevo.ba
Njemački mediji: Evo koliko je Hrvatska skuplja od Grčke
Foto: FB / Makarska Rivijera Plaže / Hrvatska

Godišnji odmor na jugu Evrope je za Nijemce uglavnom jeftiniji nego ljetovanje u domovini. Ponekad i znatno jeftiniji. To pokazuju novi podaci Saveznog zavoda za statistiku (Destatis) koji je uporedio troškove gastronomskih usluga i hotelskih smještaja u evropskim zemljama.

Porast troškova energije i hrane utječe na smanjenje raspoloživog budžeta brojnih ljudi u Njemačkoj za turistička putovanja, naglašavaju njemački statističari."No, posebno u južnoeuropskim ili turističkim zemljama jugoistoka Europe je razina cijena gastronomskih ili hotelskih usluga znatno niža nego u Njemačkoj", dodaje Destatis.

Turska: 56 posto jeftinija od Njemačke

Razina cijena u Turskoj i Albaniji je bila najniža među državama koje je "pročešljao" Savezni ured za statistiku. U obje te zemlje su cijene turističkih usluga bila za 56 posto manje nego u Njemačkoj. U Portugalu i na Malti troškovi jela u restoranima i noćenja u hotelima su za njemačke turiste bili 28% niži nego kod kuće, piše Deutsche Welle.

Ko će imati sreće? Evo šta dolazak jeseni donosi svakom horoskopskom znaku...

Ko će imati sreće? Evo šta dolazak jeseni donosi svakom horoskopskom znaku...

U Španiji, Poljskoj i Češkoj se za iste te usluge u martu ove godine (mjesec u kojem je Destatis analizirao cijene) plaćalo u prosjeku 18 posto manje nego u Njemačkoj. U Hrvatskoj i na Cipru – 17 posto manje. U Grčkoj je ušteda iznosila čak 21posto. A još povoljnije su cijene bile u Crnoj Gori i Rumuniji – gdje se za hotelski smještaj i odlazak u restoran moglo proći 46 posto jeftinije nego u Njemačkoj.

Hrvatska je, sudeći prema navodima Destatisa, skuplja zemlja za turiste od svojih južnoeuropskih konkurenata Turske, Grčke, Portugala i (minimalno) od Španije.

Što se tiče zemalja na jugu Evrope, od svih u kojima je Destatis analizirao cijene najskuplja je bila Italija. Ali i na Apeninskom poluotoku je, tvrde njemački statističari, razina cijena u hotelima ili restoranima u istraženom razdoblju bila pet posto niža nego u Njemačkoj.

Šokantne cijene na hrvatskom primorju: Pogledajte koliko koštaju ćevapi i pomfrit

Šokantne cijene na hrvatskom primorju: Pogledajte koliko koštaju ćevapi i pomfrit

Švicarska: 61 posto skuplja od Njemačke

Za građane Savezne Republike je odmor na sjeveru Evrope ili u nekim susjednim zemljama skuplji od ljetovanja u Njemačkoj. Od svih istraženih zemalja, u martu je najskuplja bila Švicarska. Tamo se za istu uslugu (restoran ili noćenje u hotelu) moralo platiti 61 posto više nego u Njemačkoj. Skuplje su i među Nijemcima popularne turističke destinacije poput Danske ili Norveške – i to za više od 40posto.

Finska je nešto malo manje skupa, ali i dalje znatno skuplja od Njemačke: tamo su hotelska noćenja i gastronomske usluge u martu ove godine bili za 25 posto skuplji nego u Saveznoj Republici. U Irskoj su turisti morali platiti 21 posto više, odmor u Švedskoj je bio 17 posto skuplji nego u Njemačkoj, a u Austriji 15 posto.

U susjednoj Francuskoj, jednoj od najomiljenijih njemačkih turističkih destinacija, u ožujku se za hotelske smještaje i posjete restoranima moralo platiti osam posto više nego u Njemačkoj, objavio je Destatis.

Ogorčena trudnica: "Popili smo dvije kafe u Dalmaciji, a račun je bio - šok, nikad više!"

Ogorčena trudnica: "Popili smo dvije kafe u Dalmaciji, a račun je bio - šok, nikad više!"

Nijemci ne štede na odmoru

Iako su posljednjih mjeseci troškovi života znatno porasli i u Njemačkoj, a stopa inflacije dosegla rekordnu razinu od ujedinjenja, te usprkos nesigurnostima vezanima uz daljnji tok rata u Ukrajini, većina njemačkih turista u ovoj ljetnoj sezoni želi konačno (ponovno) uživati na odmoru bez puno briga. Prema podacima koji su objavljivani proteklih mjeseci, turistička branša očekuje nastavak pozitivnog trenda iz prošle godine, u kojoj je volumen turističkih aranžmana dosegao nivo iz godine prije pandemije koronavirusa.

Od novembra 2021. do konca oktobra 2022., udvostručeni su troškovi za putovanja (s 28,8 na 58,6 milijardi eura - 56,16 na 114,27 KM), potvrdilo je Udruženje njemačkih turoperatora (DRV). Posebno snažan rast u tom je razdoblju uočen u sektoru takozvanih "paušalnih aranžmana". U februaru ove godine je objavljena "Njemačka turistička analiza", odnosno rezultati ankete među 3.000 osoba starijih od 18 godina – šest od deset ispitanika je reklo kako u ovoj sezoni planira turističko putovanje.

"Top 5 turističkih destinacija u glavnom valu tokom ljeta će biti Turska, Španija, Grčka, Egipat i Portugal", prognoziraju predstavnici DRV-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije