Još jedna kompanija se uključuje u proizvodnju vakcine protiv COVID-19

0
Radiosarajevo.ba
Još jedna kompanija se uključuje u proizvodnju vakcine protiv COVID-19
EPA-EFE / Bayer logo 2021

Farmaceutska kompanija Bayer uključuje se u proizvodnju vakcine protiv koronavirusa CureVac, koje se trenutno nalazi u završnoj fazi testiranja.

"U našem pogonu u Wuppertalu bismo trebali započeti s proizvodnjom vakcine kompanije CureVac. Isporuka prvih doza se očekuje krajem godine", rekao je član uprave Bayera Stefan Oelrich.

Vakcina kompanije CureVac, iz njemačkog Tübingena, trenutno se nalazi u trećoj fazi ispitivanja, a izdavanje dozvole se očekuje u nekoliko sljedećih mjeseci, pišu Nezavisne novine.

Moderna - undefined

Foto: EPA-EFE: Moderna

Direktor kompanije CureVac Franz-Werner Haas rekao je kako je njegova kompanija preko mreže proizvođača osigurala proizvodnju oko 300 miliona doza do kraja ove godine. Samo u Bayeru bi bilo proizvedeno oko 160 miliona.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn pozdravio je najavu suradnje CureVaca i Bayera i najavio je sklapanje ugovora o otkupu ove vakcine.

Spahn je rekao da će i nakon ljeta i predviđenog provođenja vakcinisanja u Njemačkoj biti potrebne daljnje količine vakcina protiv koronavirusa zbog mogućih mutacija koronavirusa.

Bayer zgrada - undefined

EPA-EFE: Bayer zgrada

Njemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri savezni pokrajina sastaju se tijekom dana s predstavnicima proizvođača vakcina s ciljem uklanjanja prepreka koje su se pojavile na početku procesa vakcinisanja u Njemačkoj.

Bayer je najnoviji proizvođač lijekova koji je najavio da će se uključiti kako bi se savladali problemi sa nedostatkom vakcina protiv covida-19, nakon što su prošle sedmice Novartis i Sanofi najavili da će pomoći Pfizeru u proizvodnji vakcina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije