Njemačka uvodi novu obavezu koju će morati poštovati svi radnici: Mnogi su nezadovoljni

2
Radiosarajevo.ba
Njemačka uvodi novu obavezu koju će morati poštovati svi radnici: Mnogi su nezadovoljni
FOTO: Fena / Ilustracija

Prema odluci Saveznog suda za rad (BAG), u Njemačkoj je uvedena obveza bilježenja radnih sati.

Prema njemačkom Zakonu o radnom vremenu, dosad su samo prekovremeni rad i rad nedjeljom morali biti dokumentirani, a ne cijelo radno vrijeme, piše Fenix Magazin.

Odluka BAG-a je predmet žestoke rasprave u vladi Semafor koalicije i među stručnjacima za radno pravo.

Predsjednica najvišeg njemačkog Radnog suda Inken Gallner jučer je u Erfurtu opravdavala obvezu poslodavaca da sistemski evidentiraju radno vrijeme svojih zaposlenika, tumačenjem njemačkog Zakona o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu nakon presude Europski sud pravde (EuGH).

Zaposleni u Njemačkoj imaju jedno pravo, no ne znaju svi za njega: Ali, postoji jedna "kvaka"

Zaposleni u Njemačkoj imaju jedno pravo, no ne znaju svi za njega: Ali, postoji jedna "kvaka"

Stručnjaci očekuju da će temeljna presuda BAG-a imati dalekosežne posljedice na modele radnog vremena temeljene na povjerenju koji su se prakticirali u poslovanju i administraciji, posebno što se tiče rada od kuće.

Inken Gallner, predsjedavajuća sutkinja Radnog suda, pozvala se na odlomak u Zakonu o zaštiti na radu koji obvezuje poslodavce da uvedu sistem kojim se mogu bilježiti odrađeni sati zaposlenika.

"Ako njemački Zakon o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu tumačite odredbama Europskog suda pravde, onda već postoji obveza evidentiranja radnog vremena", rekao je Gallner.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije