Njemačka u panici: Srušen mit o Leopardu 2, IS uništio "do deset tenkova"

Radiosarajevo.ba
Njemačka u panici: Srušen mit o Leopardu 2, IS uništio "do deset tenkova"
/ Uništen Leopard 2 kod Al-Baba (Twitter)
Decenijama je tenk Leopard 2 ponos njemačke namjenske industrije, moćni gusjeničar kojeg koristi Bundeswehr ali i brojne druge svjetske armije.

Tokom svih tih godina stvoren je mit o neuništivom tenku, mit koji je ovih dana srušen.

Da stvar bude gora, Ahilovu petu Leoparda 2 nije otkrila neka dobro organizirana armija nego teroristička milicija tzv. Islamske države.

Iako nema zvaničnih potvrda, njemački mediji - pozivajući se na snimke s društvenih mreža i izvještaje s terena - javljaju kako su u kratkom periodu teroristi "uništili ili oštetili do deset Leoparda 2" koje je koristila turska vojska u borbama protiv tzv. IS-a u sirijskom gradu Al-Babi. To su prvi zvanični gubici Leoparda u borbama.

Navodno su IS-ovci pronašli slabu tačku Leoparda 2, dok neki nagađaju da su turske snage pogrešno koristile njemački tenk.

Leopard 2A4 je konstruiran za frontalnu borbu zbog čega ima veoma snažan prednji oklop, ali slabiju zaštitu na bokovima i straga. Svi "oštećeni ili uništeni" turski tenkovi pogođeni su straga ili sa strane ruskim protutenkovskim granatama.

Također, Leopard 2 nije namijenjen borbi u naseljima bez dodatne tzv. reaktivne zaštite što nisu imali tenkovi turske vojske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije