Njemačka stranka krajnje desnice ostvarila novu izbornu pobjedu

1
Fena
Njemačka stranka krajnje desnice ostvarila novu izbornu pobjedu
Foto: Facebook / Hannes Loth

Stranka krajnje desnice Alternativa za Njemačku dostigla je rekordne rezultate u anketama javnog mnijenja, a najnoviji rezultat dolazi samo sedmicu dana nakon što su pobijedili na svojim prvim oblasnim izborima.

Hannes Loth je izabran za gradonačelnika malog grada Raguhn-Jesnitz, u istočnoj državi Saksonija-Anhalt, u drugom krugu protiv nezavisnog kandidata Nilsa Naumana, sudeći po rezultatima objavljenim na Facebook stranici grada.

Loth, 42-godišnji farmer koji je već bio član lokalnog parlamenta, osvojio je 51,1 posto glasova naspram 48,9 posto glasova za Naumana u gradu od oko 9.000 stanovnika.

Đoković se rasplesao na Severininom koncertu: Popeo se na pozornicu i potpuno "ukrao" show

Đoković se rasplesao na Severininom koncertu: Popeo se na pozornicu i potpuno "ukrao" show

To je prvi put da je stranka pobijedila u izbornoj utrci za mjesto gradonačelnika s punim radnim vremenom, izvještavaju njemački mediji.

Članovi AfD bili su na dobrovoljnoj ili honorarnoj funkciji gradonačelnika u manjim mjestima.

Član AfD-a bio je puno radno vrijeme gradonačelnik grada na jugozapadu Njemačke od 2018. do 2020. godine, ali nije izabran pod zastavom stranke - pridružio se toj grupi tokom svog mandata.

Loth je zahvalio svojim pristalicama na "divnom rezultatu".

[facebook]https://www.facebook.com/Hannes.loth.afd/posts/pfbid02yLJowc1AphUzdQygQJaCDAnoKob7VnJ3Whknqig82hyU4FTYjZmTbBmXmXh4yX8Zl[/facebook]

"Bit ću gradonačelnik za sve u Raguhn-Jesnitzu", napisao je on na društvenim mrežama.

Na prošlosedmičnim izborima, Robert Sesselmann, advokat i regionalni poslanik, pobijedio je u drugom krugu za oblasniog načelnika u Sonnebergu u središnjoj državi Tiringija, u blizini granice s Bavarskom.

Nedavna istraživanja pokazuju da je podrška AfD-u rekordnih 18 do 20 posto, uz Socijaldemokrate kancelara Olafa Scholza, i samo iza konzervativnog bloka CDU/CSU.

Thomas Krueger, čelnik savezne agencije za građansko obrazovanje, upozorio je ovog vikenda da se stranka ne smije odbaciti kao "puki protestni pokret", prenosi AFP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije