Njemačka štampa: Proširenje EU u krizi

Radiosarajevo.ba
Njemačka štampa: Proširenje EU u krizi

List "Neue Zürcher Zeitung" analizira rad i saradnju unutar organa Unije i donosi zaključak kako su i jedno i drugo na zadovoljavajućem nivou. Ipak, komplikovani procesi glasanja zahtijevaju nova pravila, reforme koje će omogućiti dalje proširenje. Riječ je naravno o Lisabonskom ugovoru, o čemu "Neue Zürcher Zeitung" piše:

"Proces Evropskog ujedinjenja se može usporediti sa biciklom – čim prestane da se kotrlja on padne. Ovo su riječi bivšeg predsjednika Evropske komisije Jacquesa Deloresa. Ipak, tvrdnja da samo Lisabonski ugovor omogućava nastavak procesa proširenja nije sasvim tačna. Pet godina nakon prvog kruga proširenja je vidljivo da su se nove članice, bez obzira na sve privredne i historijske razlike, uspješno integrisale, te da je sposobnost Unije da djeluje ostala nepromijenjena. Ovakav zaključak ukazuje i na mogućnost nastavka procesa proširenja. Istovremeno se mora voditi računa o toma da buduće članice ispunjavaju određene preduslove ukoliko i ubuduće želi da se osigura uspješan rad organa u Briselu", preporučuje novinar lista "Neue Zürcher Zeitung".

List "Die Welt" piše: „Zapadni Balkan, sa izuzetkom Hrvatske, udaljen je nekoliko svjetlosnih godina od ispunjavanja uslova za članstvo u Evropskoj uniji. Većina zemalja je i dalje siromašna. Mjesečna primanja u Albaniji su nešto malo iznad 200 eura, a svaki treći građanin je nezaposlen. Makedonija nema funkacionalnu tržišnu privredu, dok BiH i 15 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma još uvijek nije funkcionalna država. Međutim, da li će to na kraju igrati ikakvu ulogu?“, pita se novinar lista "Die Welt" i nastavlja: "Za Njemaču i Francusku je u prvom planu sasvim drugo pitanje. Obje ove zemlje traže prvo 'produbljenje' Unije pa tek onda proširenje. Što znači da bez poboljšanja sposobnosti djelovanja EU i Lisabonskog sporazuma o reformi Evropske unije nema pristupa novih članica Uniji, pa ni same Hrvatske. Mnogi šefovi vlada su ljuti zbog unaprijed formulisanih ciljeva. Ipak, briselska pijaca će pronaći riješenje za taj problem", optimističan je novinar lista "Die Welt".

Deutsche Welle/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije