Njemačka: S velikom zabrinutošću pratimo dešavanja u Mijanmaru

Anadolija
Njemačka: S velikom zabrinutošću pratimo dešavanja u Mijanmaru
Glasnogovornik Vlade Njemačke Steffen Seibert je izjavio da s velikom zabrinutošću prate dešavanja u Mijanmaru.

Seibert je na konferenciji za medije u Berlinu podsjetio na saopćenje Ujedinjenih nacija (UN) u kojem se kaže da je samo tokom posljednje dvije sedmice blizu 300 hiljada osoba, uglavnom Rohingya muslimana, izbjeglo iz Mijanmara u Bangladeš, što je nazvao dramatičnim.

Dodao ja kako se u vijestima o dešavanjima u tom regionu spominje sistemsko kršenje ljudskih prava i veliki broj poginulih i ranjenih.

"S velikom zabrinutošću pratimo dešavanja u Mijanmaru", kazao je Seibert.

Apelirao je na sve strane da mirnim putem postignu rješenje za postojeće probleme.

"Pozivamo Vladu Mijanmara i sve zajednice u zemlji da u tom smislu ispune odgovornost. To posebno očekujemo od dobitnice Nobelove nagrade za mir, Aung San Suu Kyi", rekao je glasnogovornik Vlade Njemačke.

Visoki komesar Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava Zeid bin Ra'ad Zeid al-Hussein izjavio je kako je stanje u Arakanu "primjer etničkog čišćenja kao iz udžbenika”.

Hussein je danas u sjedištu UN-a u Ženevi podsjetio kako podaci Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice (UNHCR) pokazuju da je u protekle tri sedmice 270.000 arakanskih muslimana zatražilo utočište u Bangladešu.

U napadima koje mijanmarska vojska u Arakanu od 25. augusta vrši pod izgovorom borbe protiv naoružanih militanata, stradalo je na hiljade muslimana. Mijanmarska administracija ne dopušta ulaz niti izlaz s tog područja zbog čega je nemoguće utvrditi tačan broj stradalih.

Budistički nacionalisti i vojska su u napadima zapalili više od 150 sela. Na desetine hiljada arakanskih muslimana i dalje pokušava pobjeći s tog područja.

Civili koji pobjegnu iz Mijanmara preko planinskih predjela, rijeke Naf ili putem mora prelaze u Bangladeš.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije