Njemačka policija uvodi software za prepoznavanje nacističkih pjesama

Radiosarajevo.ba
Njemačka policija uvodi software za prepoznavanje nacističkih pjesama

 Njemačke vlasti razmatraju opremanje policije sa smartphone aplikacijom koja bi automatski prepoznavala ilegalne nacističke pjesme.

Nazvan „Nazi Shazam“ po programu za identificiranje muzike, software omogućava vlastima da brzo reaguju ako se desničarske pjesme puštaju na radio stanicama, koncertima, klubovima ili demonstracijama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova njemačkih 16 regija diskutovat će ovog vikenda o novoj praksi na sastanku u Osnabrucku.

1.090 pjesama sa desničarskim tekstovima, koje eksperti smatraju „drogom za ulazak“ u neonacističku scenu, trenutno označava Federalni biro za recenziju medija štetnih manjinskim grupama, zabranjujući njihovu prodaju ljudima ispod 18 godina starosti. One uključuju tradicionalne nacističke marševe, kao i pjesme bendova kao što su Hate Society, Zyklon B ili britanska grupa Skrewdriver.

Simone Rafael, administratorica stranice Network Against Nazis, rekla je da podržava inicijativu koja bi policiji pomogla da prisustvuje desničarskim događajima.

„Muzika je zaista slaba tačka kroz koju mladi mogu biti regrutovani u neonacističke krugove“, rekla je ona za Guardian.

2004. godine desničarske grupe su pokušavale regrutovati mlade dijeleći kompilacije na CD-ovima u školskim dvorištima i centrima za mlade.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije