Njemačka odlučila riješiti važan problem: "Osigurat ćemo stanove svima koji žele raditi"

1
Radiosarajevo.ba
Njemačka odlučila riješiti važan problem: "Osigurat ćemo stanove svima koji žele raditi"
Shutterstock / Posao (Ilustracija)

Njemački političar i voditelj okruga Eichsfeld u Tiringiji Werner Henning iznio je zanimljiv prijedlog koji se tiče migrantske politike u Njemačkoj. Tvrdi kako je svim izbjeglicama potrebno osigurati stan, ali pod uvjetom da rade.

Dan uoči migracijskog summita u Tiringiji on se obračunava se s aktualnom izbjegličkom i migracijskom politikom u Njemačkoj.

"Sve što radimo je vođeno nuždom. U hitnim slučajevima svako mora raditi svoj posao. Moram ugoditi ljudima, ali moje mogućnosti su ograničene", rekao je Henning njemačkim medijima.

Mirza Ganić kandidat SDA za gradonačelnika Visokog

Mirza Ganić kandidat SDA za gradonačelnika Visokog

"Stanovi samo za one koji žele raditi!".

Svima kojima se isplaćuje državna naknada Bürgergeld se mora osigurati stan. Henning očekuje da ljudi koji dolaze budu voljni raditi.

"Osigurat ću stanove svima koji žele raditi", rekao je upravitelj okruga. Svi kojima je priznat status izbjeglice ostvaruju pravo na naknadu dohodak građana, odnosno Bürgergeld.

Iznio je primjer. Po njegovim riječima u njegovom okrugu živi oko 1700 Ukrajinaca.

"Od toga 1300 u stanovima, a 400 u zajedničkom smještaju. Manje od pet posto od 500 radno sposobnih Ukrajinaca radi", rekao je političar CDU-a. Konkretno, to znači da manje od 25 Ukrajinaca ide na posao.

Ne nada se ničemu od ministrice za migracije Doreen Denstädt (45, Zeleni) na summitu. Smatra kako bi ministrica trebala razmotriti njegov prijedlog.

"Ako možeš raditi, a ne želiš, onda si lijen"

"Ja radim posao onih koji bi zapravo trebali brinuti o tome. Ne mogu prolaziti kroz život sa svim ljudima koji se odbijaju uključiti. Svatko ko može raditi treba raditi. Imamo dovoljno posla", rekao je Henning.

“Svatko ko za sebe odluči da ne želi raditi, ne bi trebao očekivati ​​od mene da se brinem o egzistencijalnim aspektima njihova života. Ako možeš raditi, a ne želiš, onda si lijen”, rekao je Henning.

"Morali bismo doživotno smjestiti sve izbjeglice. Dat ću otkaz onima koji su nezaposleni npr. tri mjeseca. To više nije moj problem. Niko ne postavlja ovo pitanje kada je u pitanju Nijemac beskućnik", zaključio je Henning, prenosi Fenix magazin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije