Njemačka na korak do novog zakona koji se odnosi na radnike: Ovo su važne napomene

0
Radiosarajevo.ba
Njemačka na korak do novog zakona koji se odnosi na radnike: Ovo su važne napomene
FOTO: Pixabay / Radnik / Ilustracija

Dnevno radno vrijeme zaposlenika u Njemačkoj ubuduće će se evidentirati elektronski. To bi trebalo učiniti stvari poštenijima i transparentnijima. Prvi detalji o evidenciji radnog vremena sada su u nacrtu Ministarstva rada.

Zakonskim planovima Ministarstvo rada reagira na presude Europskog suda pravde (ECJ) i Saveznog suda za rad (BAG) koji su zahtijevali evidentiranje radnog vremena. Međutim, postojat će iznimke.

Ključne tačke nacrta zakona Saveznog ministarstva rada za reformu Zakona o radnom vremenu sada su dostupne Njemačkoj novinskoj agenciji (dpa).

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

O tome je ranije izvijestio Süddeutsche Zeitung. Poslodavac također na zahtjev treba obavijestiti zaposlenike o evidentiranom radnom vremenu. Međutim, također bi trebale postojati iznimke koje se mogu dogovoriti pojedinačno u tvrtki:

Elektronski oblik evidentiranja nije prijeko potreban, moguće je i ručno evidentiranje u papirnatom obliku.

Osim toga, dopuštene su aplikacije za praćenje radnog vremena na mobitelu.

Moguće je kolektivno bilježenje radnog vremena korištenjem i vrednovanjem elektroničkih rasporeda smjena – ako se iz toga može izvesti početak, kraj i trajanje dnevnog radnog vremena.

Majka dobila prijavu u Njemačkoj: Odvela sina u BiH dok je trajala škola

Majka dobila prijavu u Njemačkoj: Odvela sina u BiH dok je trajala škola

Evidentiranje radnog vremena može se obaviti i neki drugi dan, ali najkasnije do kraja sedmog kalendarskog dana od dana rada. Općenito, u nacrtu se navodi da je radno vrijeme posljednjih godina postalo sve fleksibilnije kao rezultat globalizacije i digitalizacije. "Posebno u fleksibilnom radnom svijetu, bilježenje odrađenih sati je od posebne važnosti". Poslodavcu olakšava praćenje zakonski propisanog maksimalnog radnog vremena i minimalnog odmora te tako pridonosi i osiguranju zdravlja i sigurnosti zaposlenika.

Na mogućnost "radnog vremena temeljenog na povjerenju" ne bi trebala utjecati obveza evidentiranja radnog vremena. To znači fleksibilni model radnog vremena u kojem poslodavac ne određuje početak i kraj ugovorom dogovorenog radnog vremena, prenosi Fenix magazin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije