Njemačka ministrica obrazovanja želi da se djeca u školama pripremaju na mogući rat

3
Radiosarajevo.ba
Njemačka ministrica obrazovanja želi da se djeca u školama pripremaju na mogući rat
Foto: EPA-EFE / Bettina Stark-Watzinger

Učenici u Njemačkoj moraju biti bolje pripremljeni za suočavanje sa svim vrstama potencijalnih kriza i katastrofa, stava je Bettina Stark-Watzinger, njemačka ministrica nauke i obrazovanja.

Članica Slobodnih demokrata (FDP) naglasila je važnost civilne obrane u komentarima za tamošnje medije, istaknuvši kako bi se "škole trebale baviti civilnom odbranom, a cilj mora biti jačanje naše otpornosti".

"Društvo u cjelini mora biti dobro pripremljeno za krize — od pandemije, preko prirodnih katastrofa, do rata", rekla je ona.

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

Stark-Watzinger se osvrnula na vježbe civilne obrane koje se provode u školama u drugim zemljama, poput Ujedinjenog Kraljevstva, rekavši da bi i Njemačka mogla početi raditi isto. Ministrica je, kako je citira Deutsche Welle, također pozvala na razvijanje "opuštenog" odnosa između učenika i njemačkih oružanih snaga. Predložila je da vojni oficiri posjete škole kako bi objasnili što "Bundeswehr čini za njemačku sigurnost."

Istaknula je kako ne može razumjeti otpor takvoj praksi. Stark-Watzinger također je pozvala na upoznavanje mladih u Njemačkoj s prijetnjama slobodi, kako bi ih bolje opremili da se nose s takvim opasnostima. Ovo ne bi trebao biti neobavezni školski predmet već, smatra Stark-Watzinger, dio nastavnog plana i programa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije