Njemačka: Konzervativna CSU predlaže kontrolu kanabisa u kanalizaciji

0
Radiosarajevo.ba
Njemačka: Konzervativna CSU predlaže kontrolu kanabisa u kanalizaciji
Foto: X.com / Njemačka kanabis / Ilustracija

Kako kontrolisati koliko će ljudi u Nemačkoj konzumirati kanabis kada postane legalan? Praćenjem količine otpada u kanalizaciji širom zemlje, predlaže u Bundestagu opoziciona Hrišćansko-socijalna unija (CSU).

"Veća kontrola treba da spriječi da Njemačka ne postane narkomanska država", rekao je šef poslaničke grupe CSU u bavarskom parlamentu Klaus Holetschek za Redakcijsku mrežu Njemačka (RND).

Bavarska CSU je sestrinska partija mnogo veće konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU). Izvan svoje pokrajine politiku vodi još samo u koaliciji sa CDU u Bundestagu.

Pojedini evropski gradovi su ranije u otpadnim vodama pronalazili dokaze o povećanoj konzumaciji droge. U Njemačkoj je taj sistem monitoringa razvijen i potvrdio se tokom pandemije, naveo je Klaus Holetschek, bivši bavarski ministar zdravstva, prenosi dpa.

Cilj je, prema njegovim riječima, da se ustanove promjene u konzumnim navikama nakon što kanabis u Njemačkoj bude legalizovan.

Saša Magazinović: 'Niti jedan entitet nije i nikad neće biti država za sebe'

Saša Magazinović: 'Niti jedan entitet nije i nikad neće biti država za sebe'

Bundestag je usvojio zakon kojim od 1. aprila dozvoljava konzumaciju kanabisa, kao i uzgajanje i posjedovanje za sopstvene potrebe, doduše uz brojna ograničenja.

Klaus Holetschek je ipak ocijenio da je to "pogrešno i opasno".

"Porašće broj emocionalnih oboljenja i psihoze kod mladih. Mozak se razvija do 25 godine i neko ko ranije konzumira kanabis rizikuje trajne štetne posljedice", naveo Klaus Holetschek.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije