Njemačka katolička crkva: Progon homoseksualaca mora prestati u cijelom svijetu

3
Radiosarajevo.ba
Njemačka katolička crkva: Progon homoseksualaca mora prestati u cijelom svijetu
Foto: EPA / Ugrožena prava LGBT osoba u Italiji

Njemačka biskupska konferencija osudila je nedavni zakon o homoseksualcima u Ugandi, te su kazali da progoni moraju prestati u cijelom svijetu.

"Progoni moraju prestati – ne samo u Ugandi, Nigeriji, Rusiji, nego posvuda u svijetu", rekao je u četvrtak povjerenik Biskupske konferencije za LGBTQ populaciju, pomoćni biskup Essena Ludger Schepers.

Podsjetimo, u martu je parlament Ugande donio zakon koji propisuje kaznu od sedam do deset godina zatvora ili visoku novčanu kaznu za istospolne odnose ili neprijavljivanje takvih djela.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Međutim, ono što je zabrinjavajuće jeste da homoseksualci koji budu optuženi za "teška" kaznena djela u najgorem slučaju čekaju smrtnu kaznu. Ugandski zastupnici nisu precizirali vrste prekršaja.

"Kao crkva koja se, nažalost, može osvrnuti na dugu povijest neprijateljstva prema tim osobama i koja uz velike napore pokušava prevladati te stavove, ne smijemo ostati nijemi pred takvim mjerama", rekao je Schepers.

Pored toga, njemački biskup je naglasio da ljudska prava vrijede za sve nas, te je napomenuo da je nedavno papa Franjo kazao da je kriminalizacija homoseksualnosti nepravedna, prenosi Fenix.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije