Njemačka će finansijski pomoći Afganistanu oko vraćenih izbjeglica

Radiosarajevo.ba
Njemačka će finansijski pomoći Afganistanu oko vraćenih izbjeglica

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas De Maiziere obećao je Afganistanu finansijsku podršku kako bi mu pomogla da reintegrira vraćene izbjeglice tokom posjete Kabulu u ponedjeljak zasjenjene posljednjim u nizu samoubilačkih bombaških napada.

De Maiziere je izjavio da će Njemačka, s oko 850 vojnika u Afganistanu u okviru NATO-ove misije Odlučna podrška, ostati "koliko bude potrebno" ali je kazao da se egzodus obrazovanih Afganistanaca treba spriječiti, prenosi Fena.

"Jasna poruka koju želim poslati danas je "mi ćemo ostati" i isto tako jasna očekivanja imamo za narod Afgaanistana da "ostane ovdje kako bi izgradio ovu zemlju", kazao je.

Iako je priznao da je sigurnosna situacija "komplicirana", kazao je da većina Afganistanaca koji dolaze u Njemačku nije motivirana strahom za sigurnost nego žele bolji život.

"To je razumljivo s ljudske tačke gledišta, ali im to ne daje pravo na zaštitu", kazao je.

Njegova izjava uslijedila je samo nekoliko sati nakon što se talibanski bombaš samoubica raznio ispred policijske stanice u Kabulu, ubivši najmanje 10 civila i ranivši 20 ostalih u posljednjm krvavom napadu u afganistanskoj prijestolnici. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije