Njemačka bira predsjednika, najveće izglede ima Steinmeier

0
Radiosarajevo.ba
Njemačka bira predsjednika, najveće izglede ima Steinmeier
Foto: EPA-EFE / Bundestag

U Njemačkoj se danas bira novi predsjednik.

Dobre izglede da i daljnjih pet godina ostane na najvišoj političkoj dužnosti u ovoj zemlji ima sadašnji predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

Predsjednik se bira u takozvanoj Saveznoj skupštini, tijelu koje broji 1.472 člana i koje čine svih 736 članova Bundestaga, kao i isti broj predstavnika saveznih pokrajina.

Generalni sekretar NATO saveza: Nije kasno za pobjedu Ukrajine

Generalni sekretar NATO saveza: Nije kasno za pobjedu Ukrajine

Stranke vladajuće koalicije, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), Zeleni i Liberalno demokratska stranka (FDP), kao i oporbena demokršćanska Unija CDU/CSU, koje podržavaju ponovni izbor Frank-Waltera Steinmeiera, raspolažu većinom od 1.233 glasa.

Time je izbor Steinmeiera već u prvom krugu izvjestan.

Pokrajinski parlamenti u Saveznu skupštinu šalju i osobe iz javnog života, a među njima će se ove godine naći i Özlem Türeci, suosnivačica kompanije BioNTech, koja je proizvela prvo cjepivo protiv koronavirusa.

Među članovima Savezne skupštine ove je godine i pisac porijekla iz Bosne i Hercegovine Saša Stanišić.

Frank-Walter Steinmeier, koji je kao socijaldemokratski političar u prvoj vladi Angele Merkel obnašao funkciju ministra vanjskih poslova, uživa i većinsku podršku građana.

Steinmeier je, prema mišljenju analitičara, predsjednik koji je zemlju uspješno vodio kroz nekoliko kriza tijekom svog prvog izbornog razdoblja, od kojih je najveća kriza izazvana pandemijom koronavirusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije