Njemačka bezuspješno traži put izlaska iz pandemije

Radiosarajevo.ba
Njemačka bezuspješno traži put izlaska iz pandemije
EPA / Njemačka kancelarka sa ministrima

Neusaglašena pravila, hronična svađa savezne države i pokrajina, birokratija na svakom koraku...

Njemačka nikako da ispliva iz krize i nađe pravi put u pandemiji. A broj registrovanih dnevnih zaraza raste.

Veče u bašti pivnice, odlazak u teretanu ili bioskop, sve to je opet moguće u Sarskoj oblasti, jednoj od šesnaest njemačkih pokrajina.

Gastronomska ponuda na otvorenom ponovo postoji i u onim gradovima sjeverne pokrajine Šlezvig-Holštajn gdje je niži broj zaraza, prenosi Deutsche Welle.

Mnogi bi htjeli da isprobaju koncept čiji je pionir bio grad Tibingen, nedaleko od Štutgarta.

Ideja je nazvana „sigurno otvaranje", masovni brzi testovi na koronu treba da omoguće svakome ko ima negativan nalaz pristup prodavnicama, restoranima...

Kao pečurke poslije kiše niču takvi originalni koncepti, svaka pokrajina ima svoj, svaki grad ili okrug tome dodaju sopstvena pravila. To je špaga između trećeg talasa korone i činjenice da je ljudima lockdown-a preko glave.

Mnogi epidemiolozi skeptično gledaju na eksperimente sa popuštanjem pravila. Ovog petka je Institut Robert Koch izvijestio o 25.464 nova slučaja korone u posljednja 24 sata.

Epidemiolog Dirk Brockmann kaže da Njemačku očekuje 40 do 60 hiljada slučajeva dnevno.

„Moramo da smanjimo kontakte gdje god možemo“, upozorava on za DW.

Svađa do zore, i onda ništa

Kancelarka Angela Merkel i ministar zdravlja Jens Spahn zalažu se za novo strogo zatvaranje koje bi bilo kratko, ali disciplinovano provedeno u cijeloj zemlji.

„Šarenolikost donesenih mjera ne doprinosi osjećaju sigurnosti i tome da se mjere prihvataju“, poručila je Merkel preko portparolke.

Nekoliko dana ranije je Merkel u nastupu na televiziji direktno kritkovala namjere premijera pojedinih pokrajina da ublaže mjere. Još se ne zna kada će idući sastanak kancelarke i premijera, a Merkel kaže da se čeka da najprije usaglase prijedlog o kojem bi raspravljali.

Te sastanke u njemačkoj javnosti bije loš glas, posebno nakon blamaže sa „uskršnjim lockdown-om“.

Dvanaest sati, maltene do zore, su krajem marta pregovarali i dogovorili da se sve zatvori oko Uskrsa. A onda je idućeg dana Merkel povukla tu odluku kao kontraproduktivnu, jer bi ljudi nagrnuli u ogromne kupovine pred Uskrs, a još više njih bi otputovalo nekuda.

Tako uvijek finkcionišu sastanci kancelarke i premijera. Oštrije ili blaže mjere, otvoriti ili zatvoriti škole, putovanja se smiju ili ne smiju poduzimati... mnogo se priča, a na kraju opet svaka pokrajina uradi po svome. Mjere u Njemačkoj se često podrugljivo opisuju kao „ćilim od zakrpa“, gdje više niko nema pregled koje su mjere gdje na snazi.

Jednim okom gledaju u izbore

Kako je moguće da je krizni menadžment u Njemačkoj izašao na tako loš glas godinu dana od početka pandemije?

Kao jedan od razloga često se navodi federalizam, koji pokrajinama daje nadležnost recimo nad obrazovanjem i borbom protiv zaraznih bolesti.

„Federalna struktura po sebi nije problem, već to kako se pojedine pokrajine ponašaju tokom krize“, kaže politikolog Gero Neugebauer.

On smatra da nedostaje razumijevanje šta je opšte dobro, za cijelo društvo i državu, te da pokrajinski premijeri gledaju samo šta je dobro za njihove pokrajine.

Također dodaje da to dobrano ima veze sa izbornom kampanjom, naime ove godine je niz pokrajinskih izbora, kao i izbori za Bundestag u septembru gdje je ishod veoma neizvjestan i poslije kojih kancelarka Merkel ide u penziju.

Zato, kaže politikolog, premijeri žele da ostave dobar dojam na birače u svojim pokrajinama.

„Ne usuđuju se da donesu jasnu odluku, da kažu da su za oštrije mjere. Strahuju da ne izgube naklonost birača, dodaje Neugebauer.

Doduše, makar u anketama većina Nijemaca zagovara tvrđi lockdown. Nedavno ispitivanje je pokazalo da su četiri petine građana nezadovoljne kako savezna država i pokrajine upravljaju krizom.

Čini se sada i kancelarka slično gleda na stvar. Na televiziji je prijetila da će se založiti za pooštravanje Zakona o zaštiti od zaraza tako da Savezna vlada dobije više nadležnosti. Prema pisanju medija, Kancelarski ured već radi na tome. Iz mnogih pokrajina to kritikuju kao prekrajanje njemačkog federalizma.

Zašto jednostavno kad može komplikovano?

Nepregledna birokratija je pak problem za sebe. Država je obezbijedila milijarde eura za pomoć pogođenim privrednicima, ali često traje mjesecima dok se prođu sve zavrzlame i isplata počne.

Izabrani ljekari opšte prakse sada smiju da daju vakcine, ali moraju da ispunjavaju stranice i stranice dokumenata. Vakcinacija je počela traljavo, a onlajn-portali za izdavanje termina pucaju pod naletom posjetilaca.

„U njemačkoj administraciji nismo u stanju da u kratkom roku rješavamo probleme koji se ukažu“, ocjenjuje Tomas Mojhe, stručnjak za digitalnu upravu.

Mnogi glavni problem vide u stalnom odlaganju bitnih odluka. Ovih dana se na to osvrnuo i popularni mladi jutjuber Rezo, koji je prije dvije godine postao poznat cijeloj Njemačkoj nakon što je oštro kritikovao Demokršćane.

Sada kaže: „Nečinjenje je najgore. Najradikalnije, najluđe, najdestruktivnije što možeš da uradiš jeste da ne uradiš ništa.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije