Nizozemska: Eutanazija će biti moguća i za djecu stariju od jedne godine

0
Radiosarajevo.ba
Nizozemska: Eutanazija će biti moguća i za djecu stariju od jedne godine
Foto: EPA-EFE / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Nizozemska vlada odobrit će ljekarima da eutanaziraju djecu koja imaju između 1 i 12 godina, i boluju od neizlječive smrtonosne bolesti.

Odluka je donesena nakon mjeseci debate unutar vladajuće koalicije.

Ministar zdravstva ove zemlje Hugo de Jonge, kazao je da je promjena bila neophodna zbog "malog broja djece koja su smrtonosno bolesna i koji su u agoniji, bez ikakve nade, prolazeći nepodnošljivu patnju".

Vlada procjenjuje da će nova pravila, ukidajući prijetnju kaznenog progona liječnika, utjecati na od petoro do desetoro djece godišnje koja se ne nadaju poboljšanju svog stanja.

Belgija je postala prva država koja je dopustila dobrovoljnu dječju eutanaziju 2014. godine kada je zakonskim propisima dopustila eutanaziju u slučajevima kada je mladi pacijent smrtno bolestan i u velikoj boli. Dvoje belgijske djece u dobi od devet i 11 godina bili su prvi koji su eutanazirani, 2016. i 2017. godine.

Eutanazija je u Nizozemskoj već legalna za djecu stariju od 12 godina, ako pacijent i njihovi roditelji daju pristanak. Bebama do godinu dana život također može završiti uz pristanak roditelja.

Od 2002. godine ljekari mogu eutanazirati odrasle u Nizozemskoj u slučajevima kada se to smatra dobrovoljnim i dobro razmotrenim zahtjevom u kontekstu nepodnošljive patnje od koje nema izgleda za poboljšanje ili alternativnog lijeka.

Prošle je godine u ovoj zemlji zabilježen 6.361 slučaj eutanazije - nešto više od 4 posto ukupnih smrtnih slučajeva u zemlji. Od toga je 91 posto bilo zbog terminalnih medicinskih stanja.

Ostatak slučajeva eutanazije uključuje teške psihijatrijske bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije