Ništa od Parade ponosa u Moskvi 25. maja

Radiosarajevo.ba
Ništa od Parade ponosa u Moskvi 25. maja


Kabinet gradonačelnika Moskve nije odobrio Paradu ponosa najavljenu za 25. maj u ruskoj prijestonici, saopštio je glavni zvaničnik bezbjednosti za grad Moskvu Aleksej Majorov, javlja RIA Novosti.

Ruski aktivisti za prava LGBT osoba podnijeli su zahtjev za održavanje Parade ponosa 25. maja, a vlasti su još ranije rekle da su šanse da ona bude odobrena - male.

"Obavijestili smo organizatore da parada ne može biti održana", rekao je Majorov i upozorio aktiviste da ne pokušavaju organizovati marš bez dozvole, jer će uslijediti adekvatno reagovanje vlasti.

Sud u Moskvi je 2012. donio odluku o zabrani održavanja Parade ponosa za narednih 100 godina nakon što je Nikolaj Aleksejev, vodeći aktivista za prava LGBT osoba, podnio veliki broj zahtjeva godinu dana ranije.

U Rusiji je do 1993. homoseksualnost tretirana kao krivično djelo i osjećanja prema ovoj kategoriji ljudi vrlo su negativna. Od početka godine na snazi je i zakon o zabrani 'homoseksualne propagande'.
 
Bivši gradonačelnik Moskve Jurij Luškov opisao je pokušaje održavanja Parade ponosa u Moskvi 2007. kao satanske, podsjeća RIA Novosti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije