Prisilno slijetanje aviona Southwest Airlinesa obavila je pilotkinja Tammie Jo Shults

Radiosarajevo.ba
Prisilno slijetanje aviona Southwest Airlinesa obavila je pilotkinja Tammie Jo Shults
Foto: Screenshot / Tammie Jo Shults
Prisilno slijetanje aviona Southwest Airlinesa obavila je žena, što dovodi u pitanje stereotip o muškim pilotima koji junački spašavaju živote

Piše: Juliette Kayyem za CNN

Piloti koji pod stresom obavljaju prisilno slijetanje aviona u kvaru prikazani su u brojnim filmovima.

Jedan od njih je "Sully" Sullenberger, smireni pilot koji je 2009. godine obavio slijetanje aviona u rijeku Hudson u New Yorku – u filmu utemeljenom na događajima koji su se odvili nakon što je jato ptica oštetilo oba motora glumi ga Tom Hanks.

Slična situacija dogodila se prije sedam dana - došlo je do prisilnog slijetanja aviona Southwest Airlinesa u Philadelphiji. Motor je tokom leta eksplodirao, a komad motora razbio je prozor aviona.

Avionu sa 149 putnika u letu eksplodirao motor, ima povrijeđenih

Maske za kisik su se spustile, a pilotkinja je krenula u akciju – smireno je razgovarala s kontrolom zračnog prometa, pokazala čelične živce i obavila slijetanje na brz i siguran način.

Javnost ju je odmah počela nazivati junakinjom. Ime joj je Tammie Jo Shults te je jedna od prvih pilotkinja američke mornarice i prva žena koja je upravljala avionom F/A-18.

Zašto je to važno? Poenta je u tome da sve te informacije zapravo uopće ne bi trebale biti važne, pogotovo prestravljenim putnicima – neki od njih koristili su video chat u svojim zamalo posljednjim trenucima života, dok su drugi pokušavali pomoći ozlijeđenima ili smiriti prestrašene.

Jesu li u tim trenucima možda razmišljali o spolu pilota? Vjerojatno ne. Jedino što su htjeli bilo je da pilot dobro obavi svoj posao.

Neki su izvori pogrešno objavili da je "pilot uspio obaviti sigurno slijetanje" – takvi nagli zaključci pridonose njegovanju stereotipa o pribranom tipu koji spašava živote.

Shults je napravila ono što bi napravio svaki profesionalac. Za nju i njezine kolege to nije bila čarolija – za taj krizni trenutak osposobljavali su se i vježbali većinu karijere. Drugim riječima, Shults je za nas junakinja, no za sebe i svoje kolege ona je osoba koja je postupila tačno po planu.

Shults je još jedan dokaz da ne postoji "ženski" pristup visokorizičnim poslovima, pogotovo u vojsci ili području javne sigurnosti – nema nikakve razlike između sposobnosti muškaraca i žena za obavljanje tih poslova, zbog čega i dolazi do borbe za uključenje žena u te profesije.

Shults je dokazala da "čelični živci" mogu imati dva X hromosoma. Kombinacija njezinih prirodnih reakcija i osposobljavanja kroz koje je prošla u vojsci dovela je do uspješnog slijetanja.

Poenta priče o tom sigurnom slijetanju nije da je žena postupila junački, već da je profesionalka koja je postupila u skladu s obukom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije