Nijemci u suzama: "Ovo je kao Bosna poslije rata, sve nam je uništeno"

8
Radiosarajevo.ba
Nijemci u suzama: "Ovo je kao Bosna poslije rata, sve nam je uništeno"
Foto: Handout / Njemačka

Smeđa linija na zidu u kuhinji označava crtu do koje je voda doprla kada je poplavljena kuća Christiana Uhrlicha. Nalazi se na visini od metar i pol.

Njemački električar jedva priča od tuge dok stoji među zidovima zaprljanima blatom i prisjeća se kako je jedva stigao uzeti hranu iz podruma i poslati majku stepenicama na kat kada je stiglo upozorenje za poplavu. Taman je uspio pustiti susjede koji su lupali i zapomagali na vratima tražeći pomoć, kada se dogodio sveopći potop - poput eksplozije dok se ogromni val slijevao sa stražnje i prednje strane kuće. Toliko moćan i snažan da je izbacio ulazna vrata i mnoge prozore.

Novinari britanskog The Guardiana otišli su u Bad Neuenahr-Ahrweiler osam dana nakon strahovitih poplava i zatekli Ulricha kako stoji među ruševinama kuće i govori kako konačno može disati i zahvaljuje čovjeku na bageru. On je dobrovoljac koji zadnjih nekoliko dana na ulici raščišćava ostatke iz Ulrichove porodične kuće, ali i susjednih domova.

Namještaj iz prizemlja te podruma još uvijek je na ulici, ali smrdljiva hrpa sada se ipak smanjila.

"Jako smo zahvalni tim ljudima. Ali tužni smo što smo dobili vrlo malo pomoći od države", rekao je.

Na prozoru prvog kata kuće, gdje se Ulrichova majka pokušava oporaviti od traume, istaknut je natpis: 'Hvala, dragi pomagači'.

Ingo Mellenthin, koji upravlja bagerom, a posudio ga je od tvrtke za uređenje okoliša, doputovao je iz Hertena, udaljenog 160 kilometara od Bad Neuenahra u regiji Ahrweiler. Želio je volontirati. Njegov sin pomaže u susjednoj ulici.

"Smatrali smo da moramo doći pomoći, obzirom da imamo vještine koje su ovdje potrebne", izjavio je samostalni obrtnik koji je trebao otići na godišnji odmor.

Njemačka - undefined

Foto: Christof Stache: Njemačka

"Ovo je kao Bosna poslije rata", rekao je Tim iz firme iz Gummersbacha specijalizirane za građevinska čišćenja koji je tek stigao i snima poprište strašnih poplava s obale smeđe i brze rijeke Ahr.

U okrugu Ahrweiler se ne smanjuje kolona kamiona i traktora koje su posudili lokalni seljaci, vrtni centri i građevinske tvrtke. Prolaze kroz Ahrtor, jedno od četiriju vrata starih gradskih zidina, prevozeći nepregledne hrpe blatnjavih ostataka iz domova i lokala, među njima su perilice, tepisi, bačve za vino, autosjedalice i bacaju ih na ogromnu hrpu.

Njemačka - undefined

Foto: Christof Stache: Njemačka

Vozač bagera zadužen je za kompresiranje hrpe i ukrcaj u kamione koji ih prevoze us palionice diljem Njemake i Nizozemske.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije