Nije šala: Ruski TV kanali tuže Amerikance za piratstvo

Radiosarajevo.ba
Nije šala: Ruski TV kanali tuže Amerikance za piratstvo

Nekoliko ruskih TV kanala pokrenulo je u New Yorku sudski proces protiv američkih internet operatera. Razlog optužbe: nelegalna distribucija ruskih programa u Sjedinjenim Američkim Državama.

U posljednjih nekoliko godina, na američkom tržištu aktivno se razvijaju OTT-operatori, koji ilegalno distribuiraju sadržaj bez ugovora s nosiocima autorskih prava. Pritom, ne ulažu u infrastrukturu za visokokvalitetno emitiranje signala, pa su u stanju postići nižu cijenu.

Preciznije, OTT-operateri distribuiraju paket ruskih kanala po cijeni 5-15 dolara, dok legalni kablovski operateri isti paket nude za 30-50 dolara.

Emitiranje u inostranstvu predstavlja značajan izvor prihoda za ruske TV kanale, pri čemu samo Sjeverna Amerika donosi više od 30 posto zarade od međunarodnog distribucije.

"Proveli smo veliki posao na evidentiranju piraterije i otkrili više od stotinu operatera koji internet koriste kao sredstvo za isporuku signala. Dakle, kradu naš sadržaj i zarađuju na tome", rekao je Aleksej Efimov, generalni direktor svjetske mreže Prvog programa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije