Nezaposleni iranski inženjer pravi i prodaje makete Eiffelovog tornja

Anadolija
Nezaposleni iranski inženjer pravi i prodaje makete Eiffelovog tornja
Iranac Amadi Hamid je inženjer mašinstva, a obzirom da u svojoj zemlji nije uspio naći posao, sreću je odlučio potražiti negdje drugo.

Nastanio se u gradu Erbil, na sjeveru Iraka, gdje danas živi od izrade i prodaje maketa Eiffelovog tornja.

Hamid (25) je prije godinu dana napustio je rodni grad Isfahan, 370 kilometara južno od Teherana, te u nadi da će naći posao doputovao u Erbil. Govori perzijski, turski, engleski i centralnokurdski jezik.

Kazao je kako je u njegovoj zemlji već duži period prisutna ekonomska kriza, te da ona posebno pogađa mlade koji tek završe fakultet.

Na pitanje zašto je odlučio doći u Erbil, Hamid je istaknuo kako je to uradio iz razloga što mu tu nije potrebna viza.

"Žao mi je što ne mogu raditi posao za koji sam se školovao. Po dolasku u Erbil pokušao sam raditi različite poslove. Onda sam počeo praviti nešto svojim rukama. Tako sam i došao na ideju da pravim Eiffelove tornjeve, koje danas i prodajem", kazao je Hamid.

Istaknuo je kako su ga makete oduvijek zanimale, te da je još od djetinjstva pokazivao sklonost za rukotvorinama i inovacijama.

Kazao je kako materijal za izradu maketa nabavlja u fabrici aluminijuma u Erbilu.

"Ljudima se dopadaju moje makete. Na početku sam ih pravio iz hobija, a kasnije počeo i prodavati. Pravljenje maketa Eiffelovog tornja sada mogu nazvati svojim zanimanjem", ispričao je Hamid.

Na ulicama Erbila danas prodaje lijepo osvijetljenje makete Eiffelovog tornja i kaže kako nije nezadovoljan poslom i prodajom.

"Makete prodajem u većernjim satima i dnevno zaradim između 10 i 50 dolara. Materijalno stanje moje porodice u Iranu nije baš najbolje, tako da i njima mjesečno šaljem nešto novca. Ne razmišljam o povratku u Iran. Sve dok ovdje mogu zaraditi, ne planiram napustati Erbil", poručio je Hamid.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije