New York odustaje od tužbe protiv Stross Kahna

Radiosarajevo.ba
New York odustaje od tužbe protiv Stross Kahna

Okružno tužilaštvo u New Yorku odlučilo je da odustane od tužbe protiv bivšeg šefa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominica Stross Kahna, optuženog za seksualni napad na hotelsku sobaricu, javljaju  američki mediji, prenosi Tanjug.

Ovo je objavio advokatski tim Stross Kahna, koji je tom prilikom izrazio zadovoljstvo zbog te odluke, donijete nakon što je tužilaštvo zaključilo da ne može nastaviti sa slučajem.

"Od početka smo tvrdili da je naš branjenik nevin", izjavili su advokati William Taylor i Benjamin Broofman.

Do objave odluke došlo je nakon sastanka tužioca sa sobaricom i njenim advokatom.

Stross Kahn (62) je bio uhapšen 14. maja, 10 minuta prije uzlijetanja aviona za Pariz, pod optužbom da je seksualno napao sobaricu njujorškog hotela "Sofitel", nedaleko od Times Squarea.

Nakon nekoliko dana je pušten na slobodu,uz milionsku kauciju, pod restriktivnim uslovima kućnog pritvora. Zbog tog incidenta, Stross Kahn je morao da podnese ostavku na mjesto izvršnog direktora MMF-a.

Pošto je kancelarija državnog tužioca otkrila da je sobarica Nafisatu Dial (32), imigrantkinja poreklom iz Gvineje, lagala tokom opisa incidenta u hotelu, kao i ranije kada je podnosila zahtjev za azil u SAD, Stross Kahn je 1. jula oslobođen kućnog pritvora.

Njemu je ipak oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju SAD, u očekivanju novog pojavljivanja pred sudom.

Kredibilitet Dialove ugrožen je i otkrićem da je u prisluškivanom telefonskom razgovoru sa svojim zemljakom, koji je u zatvoru u Arizoni, razgovarala o mogućosti da iskoristi činjenicu da je Stross Kahn bogat.  Nakon tih otkrića, prevladalo je mišljenje da bi državno tužilaštvo moglo odustati od optužnice.

Sljedeće ročište predviđeno je za utorak, pa se očekuje da će sud tada i formalno prihvatiti zahtjev tužilaštva i objaviti da je Stross Kahn slobodan da napusti SAD.

Stross Kahn će možda opet morati da se brani pred sudom, pošto je Dialova, za svaki slučaj, 8. avgusta protiv njega pokrenula građansku parnicu, sa zahtjevom za odštetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije