Nevrijeme u Italiji: Cogne odsječen, evakuacija stanovništva u toku

0
Hina
Nevrijeme u Italiji: Cogne odsječen, evakuacija stanovništva u toku
FOTO: Društvene mreže / Voda nosi sve pred sobom

Nakon snažnog nevremena koje je krajem prošle sedmice pogodilo sjever Italije, situacija u mjestu Cogne u dolini Aoste ostaje kritična. Prema izvještaju slovenske novinske agencije STA, Cogne s 1300 stanovnika je ostao odsječen zbog poplava koje su teško oštetile jedinu cestu do ovog turističkog naselja blizu francuske granice, uz prekid opskrbe vodom. Talijanska novinska agencija Ansa izvijestila je da su helikopteri civilne zaštite u nedjelju 30. juna, evakuirali oko 500 ljudi, dok se evakuacije turista nastavljaju i danas.

Načelnik mjesta Franco Allere za Ansu je izjavio da oko 600 ljudi i dalje čeka na evakuaciju u dolinu, dok su poplave prouzrokovale značajnu infrastrukturnu štetu. Lokalne vlasti procjenjuju da će čišćenje ceste trajati više sedmica, a u toku su i popravci oštećenog vodovodnog sistema. Problemi s internetskim i telefonskim vezama također su i dalje prisutni.

Uz to, klizište u dolini Aoste privremeno je onemogućilo pristup popularnom ljetnom odredištu Cervinia. Poplave izazvane naglim porastom planinskih potoka uzrokovale su značajnu materijalnu štetu, a zamjenik načelnika Massimo Chatrian procjenjuje da će troškovi sanacije biti izuzetno visoki.

Potvrđeno: Benjamina Karić kandidatkinja za načelnicu Novog Sarajeva

Potvrđeno: Benjamina Karić kandidatkinja za načelnicu Novog Sarajeva

Oluja s obilnom kišom i snažnim vjetrovima također je zahvatila dijelove Švicarske, Francuske i Austrije. U Švicarskoj i Francuskoj je nažalost zabilježeno sedmero žrtava, dok je u austrijskoj pokrajini Tirol pogođeno nizinsko područje, posebno okrug Kufstein, gdje je privremeno bez struje ostalo oko 8000 korisnika. U nastavku pogledajte snimke nevremena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije