Nevrijeme u Argentini, Brazilu, Paragvaju i Urugvaju: Stradalo 12 ljudi

Radiosarajevo.ba
Nevrijeme u Argentini, Brazilu, Paragvaju i Urugvaju: Stradalo 12 ljudi

Najmanje 12 osoba izgubilo je život u poplavama koje su pogodile zemlje Latinske Amerike poput Argentine, Brazila, Paragvaja i Urugvaja, javlja Anadolu Agency (AA). Tornado El Nino odnio je šest života u Paragvaju, četiri u Brazilu i Argentini dva. Do sada je evakuirano više od 160.000 ljudi.

Prema lokalnim medijima, nevremenom je najviše pogođen Paragvaj i samo u ovoj zemlji je evakuirano 100.000 ljudi. Predsjednik Horacio Cartes izjavio je da je za hitnu pomoć izdvojeno 3,5 miliona američkih dolara. Pomogla im je argentinska federalna vlada koja je za obnovu nakon nevremena za infrastrukturu izdvojila 1,4 miliona dolara.  Svjetska meteorološka organizacija navela je prošli mjesec da je El Nino u posljednjih 15 godina najjače nevrijeme koje je pogodilo ovo područje.

El Nino, koji predstavlja globalni atmosfersko-okeanski fenomen u tropskom dijelu Tihog okeana stvoren globalnim zatopljenjem, mogao bi u dogledno vrijeme postati najveća meteorološka pojava ikada. Uslijed ovog fenomena, istočni vjetrovi na Pacifiku slabe, pa se valovi tople vode šire prema Južnoj Americi gdje dolazi do povišene površinske temperature vode. Fenomen uzrokuje izuzetno tople zime te velike suše u brojnim zemljama svijeta.

El Nino, koji se u prosjeku javlja svake dvije do sedam godina, vodu duž ekvatora u istočnom Pacifiku zagrijava oko tri stepena celzija što utječe na atmosferske cirkulacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije